هجوم آدمی و وحوش؛ خطر تخریب طبیعت
سپیدارآنلاین: گروه گزارش
سپیدارآنلاین: در حالی در ماه پایانی سال هفته منابع طبیعی را آغاز می کنیم که نه تنها به اذعان بسیاری از کارشناسان فن که حتی به باور عموم، حفاظت از عرصه های منابع طبیعی کشور که امروز ناخوش احوال است، مستلزم تاکید بر دو مولفه اساسی نیاز ملی و تلاش همگانی است.
شاید پاسداشت رویدادها و برخی مناسبت ها که روزهایی به نامشان در تقویم کشور ثبت شده مقطعی و گذرا باشد، در نگاهی عمیق تر اما، نمایانگر اهمیت و جایگاه آنهاست.
منابع طبیعی که هفته ای به همین نام از 15 تا 21 اسفند به نامش گره خورده به عنوان منابعی که آدمی هیچ نقشی در پیدایش آن نداشته، همواره مورد چالش جدی بوده و شرایط سخت و دشواری را برای ادامه حیات گذرانده است. منابعی که به رغم فواید فراوان آن، در اثر سهل انگاری و غفلت تک تک ما حال و روز خوشی ندارد و نه شایسته که امروز مجبوریم برای حفظ سلامتی و بقای نوع بشر برای حفظ و احیای آن بی وقفه تلاش کنیم تا به نهادینه شدن فرهنگی کمک کرده باشیم که هستی انتظار دارد. به گفته کارشناسان دامنه نقش انسان در تخریب منابع طبیعی فراتر از سایر عوامل مانند تاثیر زمین شناختی و اقلیمی است؛ به نحوی که تعادل شرايط طبيعي كشور را به هم زده و زنگ هشدار مدتهاست که به صدا درآمده است. منطقه جغرافیایی استان البرز نیز که از دیرباز به سرسبزی و وجود باغهای انبوه شهره است، با برخورداری از عرصه های طبیعی گسترده و حوزه های آبخیز فراوان از هجوم آدمی و وحش در امان نبوده و امروز چرای دام 1.8 درصد بیشتر از ظرفیت مراتع اش انجام می شود. حوزه های آبخیزش به علت کمبود اعتبار در سال جاری معطل مانده و گرچه فرسایش خاک در این سرا، کمتر از نرم کشوری است، اما در صورت ناقص ماندن طرحهای آبخیزداری ممکن است از این بیش شود. مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز از ویژگی عرصه های منابع طبیعی استان البرز و موفقیتها و موانع حفظ آن می گوید. حسین میررجبی در این خصوص به آخرین مستندات اشاره کرد و گفت: براساس آخرین نقشه های ابلاغی کل مساحت عرصه های منابع طبیعی البرز 517 هزار هکتار برآورد شده که 80 درصد آن به استثنای اراضی حریم و موات معادل 379 هزار هکتار آن تحت عنوان اراضی ملی در تولیت اداره کل منابع طبیعی استان است. وی افزود: در 320 هزار هکتار از این مساحت به نام جمهوری اسلامی ایران تثبیت مالکیت صورت گرفته و به نام دولت است. میررجبی با اشاره به وسعت 73 درصدی مراتع استان یادآور شد: تاکنون بیشتر مراتع، ممیزی شده و پروانه بهره برداری چرای دام در اختیار دامداران قرار گرفته است. وابستگی دام به مراتع البرز دو برابر بیش از ظرفیت است وی در عین حال با بیان اینکه وابستگی دام به مراتع حدود دو برابر ظرفیت مراتع استان است، اذعان داشت: از طرفی محدودیت منابع اعتباری و موانع قانونی، کار را برای ما کمی مشکل کرده و این امر برای مراتع زیانبار است. مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز در بخشی دیگر از سخنانش به چهار هزار و 120 هکتار اراضی جنگلکاری استان اشاره کرد و گفت: بخشی از این اراضی دست کاشت و بخشی جنگلی است که در شهرستانهای طالقان و ساوجبلاغ، البرز جنوبی در جاده چالوس، وسیه و کلاک واقع است. میررجبی در مورد حوزه های آبخیز استان هم توضیحاتی ارائه داد: تاکنون عملیات آبخیزداری در 379 هزار هکتار عرصه آبخیز استان شامل جنگلکاری، حفاظت و احیا مراتع، عملیات سنگی و گابیونی و... به منظور کنترل فرسایش خاک انجام شده است. وی با بیان اینکه از سال 89 برنامه اجرایی مطالعات حوزه های آبخیز در دستور کار قرار گرفته است، از مطالعه 153 درصدی این حوزه ها در سال جاری خبر داد.
کمبود منابع اعتباری و توفیق کم اجرای عملیات فیزیکی آبخیزداری
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز با اشاره به تامین اعتبار طرح های آبخیزداری از محل