1 مرداد 1397
شماره خبر: 198780

جنس این خانه از مقوا نیست!

سپیدار‌آنلاین: گروه گزارش

جنس این خانه از مقوا نیست!


مهمان این چهار دیواری کسانی هستند که سالهاست مفهوم خانه را از یاد برده اند، آدم هایی که شبشان را به امید خوردن یک وعده صبحانه گرم به صبح می‌رسانند و از اینکه حتی برای چند ساعت هم که شده می توانند در میان پتویی‌گرم و محیطی امن سر بر بالش بگذارند، دل در دلشان نیست.
مهمان این چهار دیواری کسانی هستند که سالهاست مفهوم خانه را از یاد برده اند، آدم هایی که شبشان را به امید خوردن یک وعده صبحانه گرم به صبح می‌رسانند و از اینکه حتی برای چند ساعت هم که شده می توانند در میان پتویی‌گرم و محیطی امن سر بر بالش بگذارند، دل در دلشان نیست. اینجا خانه امید کسانی است که روزگار با آنها بد تا کرده و مدت هاست سقفی به جز آسمان بالای سرندارند. چراغ این خانه برای کسانی روشن است که هویتشان را پشت دود و خماری از یاد برده اند و از بودن و جنگیدن فرار می کنند. اینجا یکی از دوگرمخانه شهرداری کرج است. جایی‌که میزبانانش ازلباس کثیف، چهره آشفته و آفتاب سوخته میهمانان ناخوانده دلخور نمی‌شوند و علی رغم تمام مشکلات و محدودیت ها با روی باز از آنها پذیرایی می‌کنند. اینجا در همین چهاردیواری هستند کسانی که از ذوق این که یک شب دیگر هم می‌توانند درمیان پتویی‌گرم بخوابند و مثل سال‌های نه چندان دور متکایشان را به بغل بگیرند، تا صبح دنده به دنده می‌شوند و چشم برهم نمی‌گذارند. این چهار دیواری میزبان کسانی است که زمانی شاید به جز دست پخت مادرشان غذایی به مذاقشان خوش نمی‌آمد، ولی حالا به خوردن باقی مانده ساندویج کوچکی هم رضایت می‌دهند.

فعالیت دو گرمخانه در کرج
ناظر گرمخانه‌های شهرداری کرج می‌گوید: در حال حاضر شهرداری کرج در قالب یک گرمخانه مختص بانوان ( واقع در پارک شهید چمران) و یک گرمخانه مخصوص آقایان ( واقع در شاه عباسی) به کارتن خواب‌ها خدمات رسانی می‌کند. جواد غلامی با اشاره به ظرفیت این گرمخانه‌ها ادامه می‌دهد: ظرفیت‌ گرمخانه بانوان 60 نفر و گرمخانه آقایان نیز 80 نفر ظرفیت دارد که در روزهای سرد افزایش می باید.

ظرفیت گرمخانه‌های کرج باید به 300 نفر برسد
وی با گلایه از این‌که گرمخانه آقایان پاسخگوی نیاز کارتن خواب‌های شهر نیست ابراز می‌کند: با توجه به شرایط خاص جمعیتی و مهاجرپذیری بالای کرج باید سه‌گرمخانه 90 نفره یا چهار گرمخانه 75 نفر دیگر در کرج احداث شود. وی توضیح می‌دهد: در حال حاضر جاده قزلحصار و حصارک پایین از لحاظ تعداد کارتن خواب ها شرایط بحرانی دارند به همین دلیل احداث گرمخانه در این دو منطقه بسیار ضروری است. وی ابراز می‌کند: بدون شک یک کارتن خواب در شرایط عادی از ترس دستگیر شدن ، سختی دسترسی به شاه عباسی و به خاطر نداشتن کرایه ماشین هم که شده حاضر نمی شود از حصارک تا شاه عباسی بروند و همین باعث می‌شود بسیاری ازآنها شبهای سرد زمستان را درگوشه خیابان به صبح برسانند.

گرمخانه آقایان تعطیل است
غلامی در ادامه با اشاره به اینکه گرمخانه آقایان کرج از آخر اردیبهشت ماه تعطیل است، اظهار می‌کند: متاسفانه همین یک گرمخانه نیز به دلیل تعمیرات و کمبود اعتبار ار 30 اردیبهشت تعطیل است و کارتن خواب های کرج الان سقفی جز آسمان بالای سر ندارند. ناظر گرمخانه‌های شهرداری کرج ادامه می‌دهد: تعطیل کردن گرمخانه به هر بهانه حتی اینکه تابستان هوا خوب است و کارتن خواب ها سختی چندانی را تحمل نمی‌کنند کار درستی نیست چون برخی از این افراد با تعطیل شدن این مکان هیچ جایی برای ماندن و رفتن ندارند و اوضاعشان هر روز بد و بدتر می‌شود. وی می افزاید: نیاز کارتن خواب ها به جای خواب و حداقل یک وعده غذای گرم دائمی است و به زمستان به زمستان محدود نمی‌شود ولی متاسفانه در شرایط فعلی کاری از دست ما بر نمی آید و ناچاریم درهای گرمخانه آقایان را اوایل زمستان باز کنیم. وی با اشاره به برخی خدمات گرمخانه‌های کرج توضیح می‌دهد: همه کارتن خواب ها در این گرمخانه ها یک وعده شام و صبحانه گرم دریافت میکنند، هر 20 روز لباس زیر می‌گیرند و شبانه روزی به حمام دسترسی دارند. وی ابراز می کند: بیشتر کارتن خواب‌هایی که به گرمخانه ها مراجعه می‌کنند به نوعی مشتری ثابت این مراکز حساب می‌شوند و هر یک لباسهای فرم کد گذاری شده خود را دارند چون اگر غیر از این باشد احتمال انتقال بیماری‌های مختلف بین انها افزایش می باید. غلامی می‌گوید: قبلا کلاس‌های مشاوره و برخی دوره‌های خود باوری و ... نیز برای کارتن خواب هابرگزار می‌کردیم ولی به دلیل کمبود اعتبار حالا خودمان گوش شنوای این افراد شده ایم با شنیدن درد و دلهایشان بخشی از بار دلشان را سبک می‌کنیم.

با اعتبار قطره ای گرمخانه ها چه کنیم ؟
وی با گلایه از اعتبار ناچیز گرمخانه‌های کرج اضافه می‌کند: سال گذشته اعتبار گرمخانه های کرج 900 میلیون تومان بود که بخش زیادی از ان صرف احداث یک مرکز غربالگری معتادان در جاده غزلحصار شد.
وی ابراز می‌کند: امسال نیز یک میلیارد و 500 میلیون تومان به گرمخانه ها تخصیص یافته که یک میلیارد آن نقدی و ما بقی غیر نقدی است که به نسبت کمبودها و نیازهای موجود اصلا کارگشا نیست. وی ادامه می‌دهد: زمستان سال پیش که چند روز سرمای هوا بیش از حد بود، گرمخانه 80 نفری آقایان 130 نفر پذیرش داشت و کار به جایی رسیده بود که برخی روی زمین و اتاق پذیرش کف خوابی می‌کردند. ناظر گرمخانه‌های شهرداری کرج ابراز می‌کند: بدون شک با این اعتبارات پاسخگویی به نیازهای کارتن خواب هایی که هر یک مشکلات خاص خودشان را دارند و روزانه بین کار ساده ای نیست.

هر کارتن خواب روزانه چقدر هزینه دارد؟
وی با اشاره به هزینه روزانه هر مراجعه کننده می‌گوید: هر کارتن خواب برای رفع نیازهای اولیه هر روز بین 20 تا 27 هزار تومان هزینه دارد و این هزینه در مواقع بیماری و ... افزایش قابل توجهی دارد. غلامی توضیح می دهد: متاسفانه اکثر بیمارستان ها به سختی افراد معتادی که بیمار هستند را پذیرش میکند که این کار ما را چند برابر سخت کرده است. وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به اینکه حمایت سازمان های مردم نهاد هم حمایت چندانی از گرمخانه‌های کرج ندارند، ادامه می‌دهد: گروه های مردم نهاد گرفتاری‌های خود را دارند و نمی توان انتظار حمایت خاصی از آنها داشت. حمایت این گروه ها از گرمخانه ها اغلب به دادن چند وعده غذا در طول ماه محدود است و چون مستمر و دائمی نیست نمی توان روی آن برنامه ریزی کرد. این مسئول اضافه می کند: وظیفه اصلی ساماندهی کارتن خواب ها مدیران و مسئولان شهری هستند که متاسفانه اقدامات آنها اغلب درحد سخنرانی، شعار و وعده و وعید باقی میماند و عملی نمی شود.

مسیر بازگشت به زندگی باریک است
وی اظهار می کند: بر خلاف تصور عموم اغلب معتادانی که کارشان به کارتن خوابی می کشد روزگاری افراد موجهی بودند، برخی از انها تحصیلات دانشگاهی دارند و از خانواده های موجهی هستند ولی دست روزگار و شرایط باعث شده کارشان به اینجا بکشد. وی ادامه می دهد: برخی از این افراد در لبه مرز بازگشت به زندگی سالم قرار دارند و اگر حمایت درستی از آنها شود به سرعت به آغوش جامعه باز می‌گردند ولی متاسفانه این اتفاق کمتر می افتد.

معتادان کارتن خواب حمایت نمی شوند
وی توضیح می دهد: هر سال تعداد انگشت شماری از کارتن خواب های معتاد گرمخانه به امید زندگی بهتر ترک می کنند ولی چون بعد از بهبودی نه شغلی دارند، نه جایی برای زندگی و نه حمایتی از سوی خانواده نصیبشان می شود دوباره به سمت مواد کشیده شده و سال بعد با اوضاع خراب تری بر می‌گردند. وی ابراز می کند: بعضی از این افراد بعد از بهبودی با4 تا 5 میلیون تومان مشکلشان حل می شود ولی متاسفانه کسی نیست حتی در حد همین مبلغ ناچیز به به اندازه یک زندگی ارزش دارد، آنها را حمایت کند. وی توضیح میدهد:در شرایط فعلی موضوع ساماندهی کارتن خواب ها امری نشدنی است و هر زمستان باید شاهد گرمخانه هایی باشیم که از سال قبل پرتر شده و جا برای پذیرش افراد جدید ندارند.

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود