11 اسفند 1396
شماره خبر: 192295

آیا کرج شهری انسانی است؟

سپیدار‌آنلاین: گروه گزارش

آیا کرج شهری انسانی است؟


جاری بودن روح زندگی در معابر و نقاط مختلف شهر یعنی آن شهر پویا و زنده است و انسان ها در آن نقشی پررنگ دارند.
اما بسیاری از خیابان ها و ساختارهای شهری امروزه به سمت خودرومحوری رفته اند و آنچه از گذشته و سابقه شهرها باقی مانده است، تخریب شده یا به شدت محدود شده اند. زیبایی شهرها، آنچه نشان دهنده قدمت و سابقه آنها بوده اغلب فراموش شده و هویت، مفهوم گم شده ای در اندیشه شهرنشینان است. پایگاه خبری مدیریت شهری کرج - عادله سادات ارشادی مقدم – شهردار کرج، مدل مدیریتی خود را بر مبنای شعار "کرج، شهر انسانی- انسان شهری" قرار داده و معتقد است: "رویکرد انسان محوری در کلانشهر کرج چنان که باید محقق نشده و این شهر بیشتر با معیارهای خودرو محوری توسعه پیدا کرده است." مشکلی که نه تنها در کرج، بلکه دامان بسیاری از شهرهای رو به توسعه کشور را گرفته است و رها نمی کند. شهر انسانی، دارای معیارهای متعددی است که از زیبایی شناسی گرفته تا حمل و نقل و ترافیک، عمرانی و ساخت و ساز، خدمات شهری، فضای سبز و ... را شامل می شود. معیارهایی که هر یک می توانند بر جسم و روان شهروندان اثرگذار بوده و آنان را به سمت هویت دار شدن از نظر محل زندگی و مهمتر از آن آرامش، پیش ببرد. اما آیا کرج شهری شایسته مردم و ساکنانش است؟ پاسخ صادقانه به این پرسش به "خیر" بسیار نزدیکتر است! چرا که کمتر معیار و عاملی در این کلانشهر با معیارهای یک شهر انسان محور همخوانی داشته و میزان تعلق و دلبستگی مردم به کرج، بسیار کمتر از شهرهایی است که بافت تاریخی خود را حفظ کرده یا در هویت جدید شهری شان توانسته اند بخشی از ویژگی های انسان محوری را پیاده سازی کنند.
چشم انداز کرج برای افق 1400 در برنامه دکتر نصیری بر ایجاد شهری استاندارد و هم تراز با شهرهای ملی و جهانی مبتنی و تعریف شده است. اقدامی که حول محور توسعه متوازن کلانشهر کرج می چرخد و بر اساس فاکتورهایی چون: ایجاد توسعه پایدار، ارتقاء شاخص های کیفیت زندگی شهری و حقوق شهروندی در بستر شهر و شهرداری، ایجاد خواهد شد. یکی از رویکردهای اولیه به منظور گرانیگاه قرار دادن "شهروند" در مدل مدیریتی دکتر اصغر نصیری، به زیبایی شهری می پردازد. نکته ای که شهردار کرج از بدو ورود به سیستم بر آن تاکید ورزیده و اعتقاد دارد: "شهر کرج باید زیبنده مردمی باشد که در آن سکونت دارند یا به عنوان گذرگاه از آن عبور می کنند." نورپردازی شهرها در شب، ایجاد جذابیت بصری با استفاده از رنگ و سایر عناصر زیباشناسی در ساخت و سازها، مبلمان شهری، طراحی سازه های شهر نظیر پل ها، ایستگاه ها، پارک ها، پیاده راه ها و نظایر آن از جمله آیتم های یک شهر زیبا، انسان محور و مناسب گردشگری به شمار می آیند؛ نکاتی که ایران کوچک سال ها از پرداختن به آن ها محروم بوده و کمتر مسئولی به ظرافت و حساسیت این امور پرداخته است. فعال شدن معاونت خدمات شهری با تمامی زیرمجموعه های آن از جمله سازمان های «سیما، منظر و فضای سبز شهری» و «مدیریت پسماند» به عنوان نقاط کانونی پاکسازی و زیباسازی شهر، بخشی از تلاش این دستگاه برای تحقق رویکرد مذکور است؛ چنان که با ورود و دستور شهردار کرج، اجرای نورپردازی و زیباسازی در نقاط مختلف شهر در دستور کار قرار گرفته است. نورپردازی پل ها و برخی ورودی های شهر در این دسته قرار می گیرند. همچنین برجسته ترین عملیات مربوط به پاکسازی شهر، ضمن اجرای طرح بهبود و نگه داشت شهر که در مناطق مختلف کرج به ترتیب انجام گرفت، اجرای عملیات پاکسازی و بهسازی حاشیه اتوبان تهران – کرج به عنوان یکی از پرترددترین نقاط ارتباطی مسافران از پایتخت به کرج بود. این پاکسازی در قالب نصب فلاورباکس، کاشت درخت و درختچه، رنگ آمیزی و جمع آوری زوائد بصری در نوار شمالی و جنوبی اتوبان در راستای اجرای طرح جامع زیباسازی شهر صورت گرفت.
اگرچه مدیرعامل سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری کرج معتقد است: "طرح های جامع بخصوص در حوزه زیباسازی و فضای سبز هنگامی قابلیت اجرا می یابند که همه دستگاه های متولی و صاحب اثر در این جریان، وارد عمل شوند و این بحث تنها محدود به شهرداری نیست." اما به نظر می رسد تاکید شهردار بر زیباسازی و تلاش مجموعه مدیریت شهری کرج، به مقدمه ای برای شکل گیری یک پویش عمومی و حرکت جهادی در شهر بیانجامد که در پی آن تمامی متولیان امر به عرصه مذکور ورود کرده و در آینده ای که نباید آن را چندان دور تصور کرد، شاهد شهری زیباتر و انسانی تر باشیم.

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود