مروری کوتاه بر اشعار بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی
سپیدارآنلاین: گروه فرهنگی
سپیدارآنلاین: کارشناس ادبی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان البرز به مناسبت فرا رسیدن ایام الله دهه فجر مروری کوتاه بر اشعار بنیانگذار انقلاب اسلامی داشته است.
بتول علی پور گفت: در ایام الله دهه فجر غزل های امام خمینی (ره) در مراکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان البرز شعرخوانی شده و نوجوانان با ظرافت های معنوی و لفظی اشعار ایشان آشنا خواهند شد. وی اظهار کرد: امام خمینی (ره) رهبر مذهبی و سیاسی ایران، دارای ابعاد گوناگون علمی و عملی بود که همانند بسیاری از عرفا، شعر نیز می سرود، گرچه امام خمینی (ره) را نمی توان به عنوان یک شعر مورد نقد قرار داد اما در مقام تجلی افکار و برخی اعتقادات ایشان بررسی سروده هایشان دارای اهمیت است. وی گفت: امام به عنوان رهبر بزرگ شیعه که با درایت خود کشتی انقلاب را به ساحل نجات رسانده، فردی تک بعدی نبوده و در همه زمینه ها از خود آثار گران بهایی به جا گذاشته است. علی پور افزود: سروده های امام راحل (ره) متعلق به سنت کهن ادب پارسی است، امام خمینی در اشعارش زبانی ساده، روان و بسیار صمیمی دارد، آنچنان که در رفتار و منش عملی خود نیز چنین بود. وی اظهار کرد: با نگاهی کوتاه به دیوان امام می توان فهمید ایشان مضامین بسیاری را پرورده و درباره آن داد سخن داده اند که پرداختن به همه آنها در حوصله ی این مقاله نیست، در این مقاله تنها به مضامین عشق ، سیاست و قرآن و حدیث در اشعار امام خمینی به طور موجز پرداخته شده است که به برخی از شواهد شعری اشاره می شود.
مضمون عشق و عرفان
این کارشناس گفت: بیشترین موضوعاتی که امام خمینی به آنها پرداخته ، عرفان و عشق معنوی است، رباعیات و غزل هایی که از امام (ره) باقی مانده است ، همگی حکایت گر روحی عاشق و ضمیری واله و شیداست.
تاثیر قرآن و حدیث
اشاره به آیات و روایات در اشعار فارسی به دو نوع دیده می شود: 1. تاثیر لفظی یا واژگانی، اعم از اقتباس، تحلیل، تلمیح لفظی، تضمین، درج و ارسال مثل ... 2. تاثیر معنوی، درج مفهوم یا مضمونی از قرآن و حدیث در شعر، بدون اشاره به الفاظ و ظاهر آیات. علی پور ادامه داد: امام خمینی همچنین سایر شعرایی که با قرآن و حدیث آشنایی داشته اند، به فراوانی از مضامین قرآنی در اشعار خود به اشکال مختلف استفاده کرده اند. اشارات و کنایاتی که در دیوان امام (ره) موجود است، بیشتر از نوع دوم، یعنی تاثیر معنوی است.
اینک به چند نمونه از تاثیر لفظی و پس از آن تاثیر معنوی در مجموعه ی اشعار امام خمینی (ره ) اشاره می کنیم:
تاثیر