تغییر فرآیند صدور گواهی بهداشتی بر صادرات محصولات غذایی کشور موثر است
سپیدارآنلاین: گروه اقتصادی
رئیس کمیسیون بازرگانی، حملونقل و گمرک اتاق البرز گفت: تغییر فرآیند صدور گواهی بهداشتی بر صادرات محصولات غذایی و افزایش هزینهها برای صاحبان این صنایع موثر است.
امیرحسین قیطانی در هشتمین جلسه کمیسیون بازرگانی ضمن تقدیر از دبیرخانه و دبیر کمیسیون برنامهریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان البرز برای پیگیری و ارائه پیشنهاد شیوهنامه مدت مجاز توقف کالا در منطقه ویژه اقتصادی پیام بیان کرد: تنظیم شیوهنامهای برای افزایش مدت زمان نگهداری کالا در منطقه ویژه اقتصادی پیام به ۱۸ ماه و استثنا کردن آن از برخی قوانین امور گمرکی کشور ضرورت دارد.وی در ادامه افزود: در حال حاضر آمار و اطلاعات دقیقی از کالاهای رسوب شده در انبارهای منطقه ویژه براساس تاریخ ورود و خروج وجود ندارد، برای رفع این معضلات و همچنین کمک به نگهداری مواداولیه و قطعات وارداتی ماشینآلات مایحتاج چرخه تولید کارخانهها و مجموعههای صنعتی استان در انبارهای عمومی و خصوصی درون منطقه ویژه اقتصادی پیام لازم است با اخذ نظرات از مسئولان منطقه مذکور و مدیران مجموعههای مستقر در آنجا، همچنین مشورتگیری از اعضاء کمیسیون بازرگانی اتاق البرز تصمیم نهایی و مطلوب در این مورد را اتخاذ کرده و به مراجع بالاتر نیز انتقال دهیم.رئیس کمیسیون بازرگانی، حملونقل و گمرک اتاق البرز در خصوص تغییر فرآیند صدور گواهی بهداشتی محصولات صادراتی که موجب طولانی شدن مدت ترخیص این محمولهها و افزایش هزینههایی از جمله دموراژ است، گفت: این مسئله موجب اختلال در روند صادرات محصولات حوزه صنایع غذایی استان شده است و در نتیجه این رخداد و در قیاس با گذشته با کاهش تعداد گواهیهای مبداء صادر شده مواجه هستیم.قیطانی در بخش دیگری از این نشست با اشاره به دستور دوم جلسه مبنی بر جمعبندی پیشنهادات و نقطهنظرات اعضاء این کمیسیون در خصوص مشکلات و موانع حملونقل که موضوع نشست ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز بوده است، عنوان کرد: اخیرا مصوبهای به تصویب رسیده که به نظر میرسد ارتباطی با حوزه حملونقل ندارد اما بند ۴ این مصوبه شرایطی را مشخص میکند که در آن کالا و خودروی حامل آن نیز در صورت عدم رعایت ضوابط قانونی ممکن است توقیف شوند.وی همچنین در مورد مشکلات رفع تعهد ارزی و تکنرخی شدن ارز برای فعالان اقتصادی عنوان کرد: آئیننامه حال حاضر رفع تعهدات ارزی و مشکلاتی که صادرکنندگان در این مورد از حیث مواردی مانند سقف مهلت قانونی برگشت ارز با آن مواجه هستند، ممکن است باعث طولانی شدن مدت ترخیص کالا و نگهداشت آن در انبارهای گمرکی شود، در مقابل تکنرخی شدن ارز میتواند به حل این مشکلات کمک کند و موجب تسریع در فرآیندها شود.در بخش دیگری از این نشست، احمد غلامی دبیرکل اتاق بازرگانی البرز نیز در خصوص موضوع مشکلات فعالان حوزه صنایع غذایی استان در بحث صادرات بیان کرد: برخی از کشورها برای محمولههای صادراتی از مبدا ایران به جزء مدارک و مستندات لازم، ارائه گواهی بهداشت را ضروری اعلام کردهاند که این گواهی برای مدت چند سال توسط معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی استان صادر میشد و فرآیند تعریف شدهای داشت اما اخیرا این روال تغییر کرده و صادرکنندگان باید بعد از صدور بارنامه برای دریافت گواهی بهداشت در سامانهای ثبتنام کنند و در ادامه به یک آزمایشگاه مرجع وصل شوند، فعالان اقتصادی در این فرآیند با هزینههایی در بحث دموراژ و دیگر موارد مواجه میشوند.چنگیز خناری معاون فنی گمرکات استان البرز نیز در این جلسه در خصوص تنظیم شیوهنامهای پیرامون نگهداری مایحتاج تولیدات کارخانهای استان در انباهای منطقه ویژه اقتصادی پیام عنوان کرد: با توجه به ماده ۲۴ قانون امور گمرکی، مدت مجاز نگهداری کالا در انبارهای گمرکی از تاریخ تحویل کالا به این اماکن ۳ ماه منظور شده و تا دو ماه نیز قابل تمدید است، براساس تبصره ۴ همان ماده، کالاهای عرضه شده از سوی بخش خصوصی در مناطق آزاد و ویژه تابع مقررات قانون امور گمرکی نمیشوند، از سوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز در مورد شرایط نگهداری کالا، آسیب شناسی انجام و این نتیجه حاصل شد که شیوهنامهای تنظیم و در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی استان مطرح شود، در این قالب با توجه به قوانین مناطق ویژه اصلاحاتی مدنظر است.وی در ادامه عنوان کرد: برخی تولیدکنندگان داخلی، مواداولیه و مایحتاج تولید خود را برای ۶ الی ۱۲ ماه آتی خریداری و در انبارهای منطقه نگهداری میکنند، در نتیجه افزایش مدت نگهداشت کالا در انبارهای خصوصی واحدهای تولیدی و صنعتی مستقر در منطقه ویژه اقتصادی پیام به ۱۸ ماه در واقع حمایت از چرخه تولید است.افشین افشار مدیر نظارت بر مواد غذایی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی البرز نیز با تاکید بر حمایت این مجموعه از فعالیتهای صادراتمحور که موجب بهبود شرایط اقتصادی و ارزآوری برای کشور است، بیان کرد: صدور گواهی بهداشت توسط سازمان غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی البرز در گذشته تنها در ۲۰ دقیقه انجام میشود، اما طبق بخشنامه جدید ابلاغی در آخرین روز مردادماه امسال در خصوص ضرورت نمونهگیری و انجام آزمایشات توسط آزمایشگاههای مرجع در فرآیند صدور گواهی و پروانه بهداشتی برای محصولات صادراتی صنایع غذایی و با توجه به تاکید دیوان محاسبات کشور مبنی بر انجام آن، رعایت این مهم برای ما نیز لازم الاجرا است.وی با بیان اینکه همکاری لازم را برای جلوگیری از معطلی محمولههای صادراتی در بنادر کشور خواهیم داشت، گفت: اما نمیتوانیم نمونهای را دریافت و بدون بررسی سلامت آن محصول، گواهی بهداشت را صادر کنیم؛ البته ذکر این نکته ضروری است که با توجه به فعالیت کارخانههای برندهای ملی با تولیدات معتبر و شناختهشده جهانی در البرز اجازه نمیدهیم که بار یا محموله صادراتی معطل بماند و با توجه به اینکه البرز به عنوان استانی ویژه در حوزه صنایع غذایی در کشور مطرح است، تلاش میکنیم که مشکلات این مجموعههای تولیدی و صنعتی در زمینه صادرات احصاء و رفع شود.در این نشست همچنین مقرر شد که موضوع تغییر فرآیند صدور گواهی بهداشت پیرو تایید سلامت محصول و همچنین نتایج حاصل از مصوبات کمیته بررسی مشکلات لجستیک منطقه ویژه اقتصادی پیام در جلسه شورای گفتوگو مطرح و از ظرفیتهای قانونی برای بهبود این شرایط و تسهیل فرآیند صادرات محصولات حوزه صنایع غذایی استان بهرهمند شود.