14 اردیبهشت 1398
شماره خبر: 213819

مشکلات تامین کاغذ تیراژ نشریات البرز را کاهش داد

سپیدار‌آنلاین: گروه گزارش

مشکلات تامین کاغذ تیراژ نشریات البرز را کاهش داد


دنیا مدرنتر شد، روزنامه ها از دست جارچی ها خارج و به دکه ها برده شد، دیگر هر کسی روزنامه می خواست به سراغ کیوسک ها می رفت و با کمترین هزینه ای روزنامه مورد علاقه اش را خریداری می کرد.
سال ها گذشت، گذشت و گذشت، فضای مجازی آمد این بار روزنامه ها علاوه بر پیشخوان کیوسک ها به صفحات مجازی نیز برده شدند، آنان که دیگر حوصله رفتن به کیوسک ها را نداشتند این بار به صفحات مجازی آمدند و با یک کلیک دنیایی از اخبار جهان را پیش روی خود می بینند.اگر چه دنیای مجازی چیزی از جذابیت برداشتن روزنامه از روی پیشخوان کیوسک های مطبوعاتی کم نکرد و خیلی ها جذابیت روزنامه را به خواندن صفحاتش بر روی کاغذ می دانند اما امروز در کنار رقابت های رسانه های پیشرفته و الکترونیکی در فضای مجازی و گرایش خیلی از خوانندگان به سمت مطالعه اخبار در این فضا ، تهیه کاغذ و قیمت آن نشریات مکتوب را با مشکلاتی روبرو کرده است. افزایش بهای کاغذ سبب شده تا امروز شمار زیادی از روزنامه ها و مطبوعات در استان البرز تیراژ خود را پائین آورده و برای اینکه بتوانند برای دفعات بعدی نیز روزنامه خود را به چاپ برسانند از صفحات خود نیز کاسته اند. توزیع روزنامه ها کاهش یافته و به نوعی می توان گفت با مشکلات کاغذ ، بالا رفتن قیمت چاپ، زینک و دیگر موارد سبب شده تا مطبوعات با افتی محسوس در فعالیت استان مواجه باشند.
سردبیر روزنامه پیام آشنا که در گستره استان البرز منتشر می شود، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا زمانی که گله مند می شویم که چرا دیگر روزنامه اش به دفتر ایرنا در کرج ارسال نمی شود و ستون دیگر رسانه های ما خیلی وقته از مطالب نشریه آنها خالی است می گوید: به دلیل کمبود کاغذ توزیع مان محدود شده است. باهره حیدری افزود: البته در این شرایط گرانی کاغذ این شانس را داریم که بتوانیم روزنامه مان را هر روز منتشر کنیم، اما به نظر می رسد انتشار دیگر روزنامه های استان یک روز در میان شده است. وی اضافه کرد: نه تنها روزنامه های استانی بلکه مطبوعات کشوری نیز با گران شدن کاغذ و به نوعی می توان گفت کمیاب شدن آن دچار مشکل شده اند و تیراژها پائین آمده و تعداد صفحات کمتر تا بتوانیم ادامه حیات بدهیم. حیدری گفت: نرخ کاغذ طی 6 ماه گذشته رشدی تصاعدی داشته، کاغذ را کیلویی 170 هزار ریال نیز خریده ایم. وی گفت: گرانی کاغذ از یک سو و از طرفی کاغذ در بازار پیدا نمی شود، اگر هم هست محدود بوده و در صورتی که نتوانستی تهیه کنی دیگر چیزی به ما نمی رسد. وی اضافه کرد: در نتیجه مجبوریم تعداد صفحات و تیراژ روزنامه را پائین نگه داشته تا بتوانیم برای چاپ بعدی نگه داریم تا کاغذ بعدی برسد. حیدری گفت: تا پیش از این روزنامه زمان 12 صفحه و امروز به هشت صفحه و پیام آشنا نیز از هشت صفحه به چهار صفحه رسیده که به دلیل گرانی ها است.
مدیر مسئول روزنامه پیام سپیدار نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: بالای تمامی روزنامه های خود درج می کردیم، پرتیراژترین در استان، اما امروز این روزنامه پرتیراژ به دلیل گرانی کاغذ به چهار صفحه رسیده و تیراژمان نیز کاهش یافته است. مهدی جعفری افزود: از 10 روزنامه برتر کشوری، 2 روزنامه پیام سپیدار و پیام آشنا که متعلق به استان البرز هستند در این لیست قرار دارند، این نشان می دهد که با توجه به حساسیت های اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و عملکرد مطبوعات به خوبی عمل کرده ایم. وی اضافه کرد: کمبود کاغذ و به تبع آن گرانی اش و اینکه به یکباره کاغذ از کیلویی 17 هزار ریال به بیش از 150 هزار ریال و شاید هم بیشتر رسیده است. جعفری گفت: تحریم های خارجی کمر مطبوعات ما را نشکسته، بلکه کارکردهای نادرست در حال ضربه زدن به مطبوعات و رسانه ها است، این در حالی است که با اجرای برخی از برنامه ها از جمله کاهش تعداد صفحه های روزنامه ها می توانستیم این تحریم ها را دور بزنیم، می توانستیم با کمبودها بسازیم، اما عدم نظارت بر توزیع کاغذ، بی برنامگی، دلال بازی و احتکار کاغذ سبب شده تا مطبوعات ما با مشکل جدی مواجه شوند. وی با بیان اینکه تنها با معرفی کردن متخلفان به تعزیرات مشکلی حل نمی شود افزود: چهار سال است که نقطه ای از استان نیست که روزنامه پیام سپیدار در آن روزانه توزیع نداشته باشیم، اما تمامی زحمات چهار ساله ما یک شبه به باد رفت. مدیر مسئول روزنامه پیام سپیدار ادامه داد: به دلیل فضای مجازی جذب مشتری برای یک روزنامه بسیار سخت است، حال با این وضعیت چه کسی می خواهد این خسارت ها را جبران کند. جعفری افزود: یکی دیگر از مشکلاتی که مطبوعات با آن درگیر می باشد این است که بیش از 85 درصد آگهی های مربوط به اداره ها و شهرداری های استان به دیگر استان ها تعلق می گیرد که خلاف قانون است، که به همین منظور نشستی با استاندار البرز داشته ایم که ایشان قول مساعد داده اند که نامه ای برای دستگاه های ذیربط زده شود که دیگر آگهی های استان به نشریات استان های دیگر داده نشود. وی ادامه داد: در کنار گرانی و کمبود کاغذ، مشکل بعدی ما چاپ و زینک است، زینک 70 هزار ریالی به 550 هزار ریال رسیده، پول چاپ 2 برابر شده، چاپ روزنامه پیش از این یک میلیون و 200 هزار ریال اکنون به چهار میلیون ریال رسیده این یعنی افزایش 50 برابری. جعفری گفت: در کنار اینها برای چاپ روزنامه، 30 کیلو پرت کاغذ داریم تا یک روزنامه درست از آب دربیاید، این بدین معنی است که هشت میلیون ریال چاپ روزنامه برای ما تمام می شود، همه این مشکلات در کنار افزایش بیمه، حقوق، کرایه ملک و افزایش آب، برق و گاز بزرگ ترین مسایلی است که امروز دامن مطبوعات استان و حتی کشور را در برگرفته است. وی در بخش دیگری از سخنان خود به توزیع آگهی ها در استان اشاره و خاطرنشان کرد: دستور العملی از سوی دستگاه قضا منتشر شد که بر مبنای آن به جای اینکه آگهی ها که بزرگ ترین منبع درآمد روزنامه ها هستند در خود روزنامه چاپ شوند در سایت منتشر شود، در این خصوص نامه ای به رئیس سابق قوه قضاییه ارسال شده که امیدواریم رئیس جدید این قوه، این حق را برای مطبوعات قائل شده و آگهی ها به رسانه ها برگردند.
مدیر مسئول روزنامه البرز فردا نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به گرانی کاغذ گفت: از اردیبهشت ماه سال قبل نوسان قیمت کاغذ داشته ایم که منجر به کاهش موجودی آن در بازار نیز شد و با توجه به اینکه خیلی از نشریات بویژه روزنامه های محلی به صورت فصلی کاغذ خریداری می کردند منجر شد تا تیراژ خیلی از آنها پائین بیاید. زهرا کورانی افزود: در دیگر استان های کشور شاهد تعطیلی برخی روزنامه های محلی بودیم که در استان البرز تاکنون این اتفاق نیافتاده و نشریات با حداقل هوایی در حال نفس کشیدن هستند. وی اضافه کرد: نامه نگارهایی از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی با وزارت صنعت، معدن و تجارت صورت گرفته که قول دادند که از 15 اردیبهشت ماه با نرخ دولتی بخشی از کاغذ مورد نیاز تامین شود. کورانی گفت: دو نرخی شدن کاغذ یعنی دولتی و آزاد بودن آن سبب شده تا کاغذها دپو و در بازار کاهش یابد، دلال های کاغذ زیاد شده اند، این در حالی است که در برهه ای ما کاغذ را به نرخ 180 هزار ریال نیز خریده ایم. وی اضافه کرد: نرخ کاغذ 6 برابر شده، در بازار آزاد کاغذ موجود هست اما با قیمت بالا می فروشند که خرید آن از عهده خیلی از مطبوعات و رسانه ها بر نمی آید. کورانی ادامه داد: تیراژ روزنامه البرز فردا کاهش و از رنگی به سیاه سفید تغییر یافته، حتی جنس کاغذمان نیز تغییر یافته که به مذاق خیلی از مشتری ها خوش نمی آید و اشتراک های محلی مان را نیز تا حدودی از دست داده ایم. مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی البرز نیز روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: نه تنها روزنامه ها، چاپخانه، ناشران و مولفان ما نیز با مشکل مواجه شده اند، این مشکلی نیست که فقط مربوط به استان البرز باشد، ما منعکس کننده مشکلات به مرکز هستیم و مسایل را با آنها در میان می گذاریم. ناصر مقدم افزود: پیش از این از ما درخواست شده بود که میزان درخواست کاغذ هر روزنامه را به تهران اعلام کنید، هر روزنامه ای که درخواستش را آورد همان را برای تهران فرستادیم و بعدها که پیگیر شدیم به ما گفتند که هنوز گشایش اعتبار نشده است. وی ادامه داد: چیزی در اختیار ما نیست، ما تنها منعکس کننده مسایل به مرکز هستیم، در جلسات مسایل استان را مطرح کردیم، هر نشریه ای درخواست کاغذ دارد به ما اطلاع رسانی تا ما نیز به تهران ارسال کنیم اما اینکه چقدر تعلق گیرد در حوزه اختیارات ما نیست.134 نشریه استان شامل روزنامه هفته نامه ماهنامه فصلنامه، 78 دفتر سرپرستی روزنامه های سراسری 55 پایگاه خبری و 10 خبرگزاری در استان البرز مشغول به فعالیت هستند.

منبع ایرنا

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود