سایه شوم آزار بر سر فرشتگان
سپیدارآنلاین: گروه گزارش
یکی از مسائل موردتوجه روانشناسان در سالهای اخیر موضوع آسیبهای اجتماعی است که این روزها چهرههای جدیدتر و متنوعتری از خود نشان میدهند و چون بهعنوان یک معضل مشاهدهشده و رفتارها در چهارچوب اصول اخلاقی جامعه صورت نمیگیرد، با منع قانونی و در صورت وقوع آن، با مجازات قانونی روبرو است که یکی از این آسیبهای جدی کودکآزاری است که امروزه بهوفور مشاهده میشود.
انجام هرگونه رفتار علیه کودکان و یا کوتاهی که موجب به خطر افتادن رشد فکری، جسمی و سلامت کودک شود، کودکآزاری نامیده میشود که این رفتار از سوی افراد دیگر بهخصوص بزرگسالان نسبت به او انجام میگیرد که موجب آسیب رساندن به کودک شده و حتی گاهی مشاهده میشود که منجر به فوت او نیز میشود. دوران کودکی، یکی از مهمترین مراحل زندگی کودکان ازنظر رشد و تکامل جسمی و روانی آنها محسوب میشود و هرگونه آسیب در این زمان میتواند پیامدهای منفی بسیاری را در پی داشته باشد. کودکآزاری به چند دسته جسمی، عاطفی و جنسی تقسیم میشود که هر یک میتوانند آثار منفی و جبرانناپذیری بر جسم و روح کودک داشته باشند که برخی از این اثرات پنهان و برخی دیگر را میتوان روی بدن کودک و در رفتار وی مشاهده کرد. به گفته روانشناسان، لازم است کودکان را متناسب باسنشان در زمینه سوءاستفادههای جنسی آگاه کنیم زیرا جامعه شناسان معتقدند این نوع سوءاستفاده در دوران کودکی اتفاق ناخوشایندی است که آثار آن میتواند تا بزرگسالی ادامه یابد و حتی در زمان ازدواج خود را نشان دهند. مهدی جوهری در گفتوگو با خبرنگار فارس البرز در کرج، در رابطه با کودکآزاری گفت: یک کنوانسیون حقوق کودک وجود دارد که مصادیق کودکآزاری در آن بیانشده که مانعشدن از تحصیل، بهداشت و رشد کودک ، تنبیه بدنی بهگونهای که آثار ضرب و شتم روی بدن باقی بماند و وادار کردن کودک به گلفروشی و غیره در خیابانها نمونههایی از مصادیق کودکآزاری هستند بنابراین مانعشدن والدین از مواردی که به تربیت، تحصیل، بازی و در کل مربوط به کودک میشود، مصداق بارز کودکآزاری بوده و با پدر و مادر برخورد خواهد شد. وی بیان داشت: کودکآزاری جرم محسوب میشود و این عمل ناشایست به هر نوع و توسط هرکسی که صورت گرفته باشد، قابلتعقیب کیفری است و افراد کودکآزار محکومبه مجازات قانونی میشوند. جوهری افزود: کودکآزاری میتواند توسط افراد غیر از خانواده نیز انجام گیرد که در این صورت، قانونگذار شدت عمل بیشتری خواهد داشت. وی عنوان کرد: متأسفانه موضوعی که اخیراً بسیار مشاهده کردیم کودکآزاری جنسی بود که علاوه بر وقوع عملی ناشایست، موجب جریحهدار کردن عفت عمومی نیز شد. معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان مطرح کرد: باید آموزشها و اطلاعاتی متناسب باسن کودکان توسط اهلفن مانند معلم، مربی و والدین به آنها داده شود تا بهنوعی از خود مراقبتی آگاه باشند و تا حدودی بتوانند از خود محافظت کنند. وی با توجه به اینکه معمولاً کودکآزاریها توسط نزدیکان اتفاق میافتند، افزود: توصیه من به والدین این است که تا جایی که امکان دارد کودکان را در وضعیتی قرار ندهند که طعمه دیگران واقع شوند و آموزشهای لازم به آنها داده شود بهگونهای که حد ارتباط با خویشاوندان را بشناسند و تفاوتی بین غریبهها با اقوام قائل شوند.
جوهری با اشاره به حادثه کودکآزاری اخیر در شهر رشت اظهار داشت: مواردی از این قبیل، اهمال، سهلانگاری و عدم مسئولیتپذیری مادر را نشان میدهند که کودک را باکسی که هیچ رابطه خونی با او ندارد رها کرد و منجر به اتفاقی وحشتناک شد بنابراین والدین نقش حیاتی و بسیار مهمی در این زمینهدارند زیرا کودک اطلاعی از مورد تعرض واقعشدن ندارد. وی همچنین گفت: اعتماد بیجا در جامعه امروزی، ظلم در حق کودکان و خودمان است پس، از اعتماد بیجا بپرهیزیم و آگاهی از جامعه و خود مراقبتی را به کودکان آموزش دهیم زیرا در صورت عدم آموزش، کودک به دلیل داشتن فطرت پاک بهسادگی به گرگهای جامعه اعتماد میکند و طعمه آنان میشود. این مسئول خاطرنشان کرد: علاوه بر والدین، لازم است مهدکودکها و مدارس نیز آموزشهای لازم را به کودکان بدهند و صداوسیما نیز با تولید و پخش برنامههای کارتونی و آموزشی مفید در این مسیر گام بردارد و همچنین فرهنگسازی لازم انجام گیرد تا کودکان ازاینگونه آسیبها و مسائل مصونسازی شوند. جوهری در پایان به دینداری اشاره کرد و گفت: ضروری است مردم را به سمتوسوی دینداری سوق دهیم زیرا این مسئله میتواند حفاظ بسیار خوبی در برابر اینگونه مشکلات باشد بهگونهای که هرچقدر باورهای دینی و اعتقادات نسبت بهروز قیامت پررنگتر باشد،حرکت بهسوی اعمال ناشایست و غیرقابلجبران کمتر صورت خواهد گرفت. اکنون با توجه به مشاهدات بیشازپیش جرم کودکآزاری و با توجه به انواع مختلف آن، باید راهکاری جدی برای پیشگیری از این معضل خانمانسوز معرفی کرد و منتظر نمانیم اتفاقی بیفتد سپس برای آن مجازات تعیین شود. آموزش کودکان در مراحل و شرایط مختلف، رها نکردن آنها در کوچه، خیابان و فضاهای بازی با این دیدگاه که "حواسمان به او هست "، تنها گذاشتن آنها در منزل و زمان اجبار، آموزش باز نکردن درب منزل به روی هر کس، صحبت نکردن با غریبهها و آمار دادن به آنها در مورد مسائل شخصی، تنها به دنبال خرید نفرستادن آنان و دهها مورد دیگر ازجمله مواردی هستند که باید موردتوجه والدین قرار گیرند و درواقع خودمان، زمینه را برای این جرم روزافزون فراهم نکنیم. با توجه به اتفاقات عجیب و دلخراش در جامعه اسلامی ما، دولتمردان و متصدیان قانون اساسی نیز باید هر چه سریعتر دستبهکار شده و تدبیری اندیشیده شود تا با مجازات سختتری به استقبال اینگونه جرمها بروند تا جایی که هر کس لحظهای هم به این موضوع فکر کرد، ترس از نوع مجازات آن رعشه بر اندامش افکند و آنگاه است که جامعهای عاری از این جرم داشته و یا شاهد به حداقل رسیدن آن خواهیم بود.
منبع فارس