1 دی 1393
شماره خبر: 134070

کارگروه فرهنگی نخبگان استان البرز از راه می رسد

سپیدار‌آنلاین: گروه اجتماعی

کارگروه فرهنگی نخبگان استان البرز از راه می رسد


نارکارآمدی راهکارها در حل دغدغه های فرهنگی البرز سرانجام مسئولان را به استفاده ازفکرهایی نو واداشت؛ تشکیل "کارگروه فرهنگی نخبگان" اتفاق خجسته ای است که قرار است امید البرزی ها را رنگ واقعیت ببخشد.
استان البرز به عنوان مهاجرپذیرترین استان کشور از تنوع فرهنگی گوناگونی برخوردار است که در عین اینکه فرصتی برای استان به شمار می آید، به دیده تهدید نیز می توان به آن نگریست؛ کما اینکه برخی از مشکلات فرهنگی حاکم بر استان ریشه در بافت متفاوت فرهنگی آن دارد. مقوله فرهنگ امری زیرساختی و چندان مهم است که بی توجهی و یا حتی کم توجهی به آن تبعاتی را به دنبال خود به وجود می آورد که در بیشتر موارد، جبران آن بسیار پرهزینه است. در این استان به رغم برخی تلاشها، تجربه نشان داده که عملکرد بسیاری از دستگاه های متولی امر فرهنگ موازی یا ناهماهنگ بوده و خروجی قابل توجهی برای استان به ارمغان نیاورده است. بی حاصل بودن عمده فعالیت های فرهنگی در البرز تا جایی توی ذوق می زند و در پاره ای موارد ناموزون است که نماینده ولی فقیه در استان در مصاحبه ای به صراحت اظهار داشته که با امکانات فرهنگی، اقدامات ضدفرهنگی انجام می شود. آیت الله حسینی همدانی تصریح کرد: بخش زیادی از بودجه فرهنگی را برای "مصرف" هزینه می کنند. این یک ضعف مدیریتی در حوزه فرهنگ است و بودجه برای اموری هزینه می شود که "سرمایه ای" نیست. درست است که بخشی از بودجه باید هزینه "مصرف" شود اما باید توجه کنیم که مابقی آن برای امور ماندگار و تاثیرگذار هزینه شود.
این اظهارات بسیار قابل تامل است و متاسفانه باید اعتراف کنیم ادارات البرز نمونه های خوبی از هزینه کرد در جاهایی غیرضرور، در کارنامه دارند! از سویی، استان البرز به عنوان ایران کوچک، باید تعریف شایسته ای از تعبیری که مقام معظم رهبری برای آن به کار بردند، ارائه کند تعریفی که در عین احترام به تمام اقوام، یکپارچگی و برجستگی فرهنگی از ویژگی های شاخص آن باشد. حال استانی با این چند گانگی فرهنگی نیازمند فکر و نظر و طرح برنامه هایی است که ضمن کاستن از مشکلات، بتواند از ظرفیت های موجود به نغع استان بهره مند شود. مسائل فرهنگی زیرشاخه های متنوعی دارد که بهره گیری صحیح از هر یک از ظرفیتها، می تواند گره گشای چندین مسئله حل نشده در استان باشد؛ امری که راهکار های گذشته در حل آنها چندان موفق عمل نکرده است. به نظر می رسد، تشکیل "کارگروه فرهنگی نخبگان استان البرز" شامل نخبگان و مسئولان اجرایی حوزه فرهنگ و چگونگی ارتباط این بخشها با یکدیگر اقدامی کارآمد در تحقق اهدافی باشد که نه فقط به ظاهر که به واقع فرهنگی هستند. موضوعی که گام نخست آن صبح امروز به همت بنیاد نخبگان البرز طی جلسه ای با حضور مسئولانی از بنیاد نخبگان، نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی و تنی چند از مدیران و صاحبنظران فرهنگی برداشته شد. جعفر جهان پناه رئیس بنیاد نخبگان استان البرز هدف از این نشست را بررسی لزوم و نحوه همکاری و شکل ­گیری کارگروه فرهنگی استان متشکل از نخبگان و مسئولان اجرایی مرتبط در حوزه فرهنگ و چگونگی تعامل با نهادهای فرهنگی استان از جمله شورای عمومی فرهنگ، کمیسیون فرهنگی شهر، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و ... برشمرد. وی با معرفی ساختار سازمانی و ماموریت بنیاد نخبگان گفت: شورای علمی و کارگروه های تخصصی در راس امور تصمیم گیری و برنامه ریزی فعالیت بنیادهای نخبگان استانی در سطح استان قرار دارند. جهان پناه افزود: شورای علمی بنیادهای نخبگان استانی متشکل از رئیس بنیاد نخبگان استان، یکی از معاونان استاندار، یک تا سه تن از روسای دانشگاه­ها و موسسات تحقیقاتی و پنج تن از نخبگان و صاحب­نظران علمی برجسته استان هستند. وی با بیان اینکه در شورای علمی بنیاد نخبگان بر لزوم تشکیل کارگروه فرهنگی نخبگان استان تاکید شد، اظهار داشت: استان البرز از لحاظ فرهنگ دغدغه­ های زیادی دارد و نهادهای فرهنگی استان مانند کمیسیون فرهنگی شورای شهر چندین مرتبه به لزوم ورود نخبگان به مقوله فرهنگی استان اذعان و درخواست داشته ­اند. رئیس بنیاد نخبگان استان البرز با اشاره به اینکه حل مشکلات فرهنگی نیاز به تخصص و مطالعه جدی دارد، گفت: با توجه به پتانسیل بالای نخبگان در استان البرز می توانیم با مشاوره و کمک فکری به مسئولان درگیر در حوزه فرهنگ استان از روزمرگی دستگاه های اجرایی که به طور عمده به علت مراجعات زیاد است، اجتناب کنیم. جهان پناه ابراز امیدواری کرد با تشکیل کارگروه فرهنگی نخبگان در استان بتوانیم با مجموعه مدیریتی فرهنگ استان تعامل برقرار کرده و از طریق فکر و اندیشه نخبگان کارهای خوبی که در زمینه فرهنگ در استان انجام می شود را پایه و بنیان علمی دهیم و تعامل مثبتی را بین نخبگان و مسئولان اجرایی برای اعتلای فرهنگ استان برقرار کنیم.
کارگروه فرهنگی نخبگان، بازوی قوی شورای فرهنگ عمومی البرز
نماینده مردم کرج، اشتهارد و آسارا در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه دغدغه ­های استان و شهر را می توان در چندین موضوع بررسی کرد، گفت: به صورت خاص در موضوع کارگروه فرهنگی ابتدا باید دید هدف از تشکیل کارگروه چیست؟ محمدجواد کولیوند افزود: اسناد بالادستی برای استانداری، فرمانداری­ها و نهادهای درگیر در حوزه فرهنگ یک سری رفتارها و شاخص­های قانونی فرهنگی تعریف کرده است که باید در مسیر آنها گام برداشت. وی با اشاره به اعضای شورای فرهنگی عمومی استان گفت: طبق قانون اساسی، تمام دستگاه­های فرهنگی در استان شامل شهرداری ها به واسطه اینکه زیر مجموعه شورای شهر هستند و شورا کمیسیون فرهنگی دارد، آموزش و پرورش به واسطه اینکه فرهنگ در درجه اول و در راس امور و قبل از آموزش و پرورش قرار دارد، دانشگاه­ها به واسطه جمیع دانشجویان نخبه، دارای استعداد و غیر نخبه آنها، سازمان تبلیغات اسلامی به واسطه چرخه ماموریت آن، مساجد به واسطه انجام بسیاری از امور فرهنگی و اجتماعی در این شورا حضور دارند. کولیوند سازمان بسیج، سپاه، نیروی انتظامی، بنیاد حفظ و نشر ارزش­های دفاع مقدس را از دیگر حوزه های مرتبط با فرهنگ یاد کرد و تاکید کرد: اگر کارگروه فرهنگی براساس نیاز استان تشکیل شود نباید محدوده یک دستگاه اجرایی مانند بنیاد نخبگان استان باشد. وی تصریح کرد: کارگروه فرهنگی باید زیر مجموعه شورای فرهنگ عمومی استان و در عین اینکه دبیرخانه آن در بنیاد نخبگان استان قرار دارد به عنوان یک بازوی قوی برای حل معضلات و مشکلات فرهنگی و کمک حال شورای فرهنگ عمومی استان باشد.
نظام اجرایی ما درگیر روزمرگی شده است
مشاور اجتماعی استاندار البرز نیز یکی از ضرورت­های مهم تشکیل بنیاد ملی نخبگان به فرمان رهبری را ورود فکر و ایده نخبگان در مسائل کلان کشور دانست و گفت: با توجه به نیاز و دغدغه امروز استان البرز در حوزه فرهنگ حضور نخبگان و اجتماعات نخبگانی در حوزه ­های فرهنگی و اجتماعی اجتناب ناپذیر و یک ضرروت است. معیدفر با بیان اینکه نظام اجرایی ما به علت مراجعات فراوان و حجم فعالیت­ هایش درگیر روزمرگی شده اند، اظهار داشت: نباید به اشتباه نخبگان را در مسائل اجرایی درگیر کرد و با این کار آنها را در حاشیه قرار دهیم. استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه مسئولان اجرایی باید از نخبگان برای ارائه ایده ­ها و نظرات آنها دعوت کنند، تصریح کرد: نخبگان باید برای جامعه بیاندیشند و مسئولان نیز باید تلاش کنند تا نگاه و ایده نخبگان در رسانه­ ها و افکار عمومی شهر جریان پیدا کند.
تاکید بر خلاقیت در حوزه فرهنگی و پرهیز از نگاه از بالا
مدیر کل امور اجتماعی استانداری البرز در این نشست در سخنانی اظهار داشت: در جامعه امروزی حوزه و امور فرهنگی خلاقانه است و نمی توان به شیوه نگاه از بالا، بخش نامه، دستورالعمل و شعار عمل کرد. عسگری با ابراز نگرانی از تبدیل محصول کارگروه فرهنگی نخبگان در قالب بخش نامه و دستور العمل اظهار داشت: این روند پیش از این در دستگاه های اجرایی درگیر حوزه فرهنگ طی شده و همین دستگاه ها امروز از ناکارآمدی این شیوه سخن می گویند. وی با بیان اینکه در جامعه امروز رسانه های واقعی شبکه های اجتماعی هستند، افزود: باید ببینیم با توجه به دید متفاوت نسل امروز و ورود حجم بالای شبکه های اجتماعی و ماهواره ای دستگاه های اجرایی درگیر در حوزه فرهنگ چگونه باید خوراک و محصول فرهنگی خود را برای مخاطب آن در دسترس قرار دهند. عسگری یادآور شد: با مطالعات و بررسی های انجام گرفته در سطح استان منشاء امروز آسیب های اجتماعی و فرهنگی مشخص است. وی با اشاره به آمار بالای کشفیات مواد مخدر، دستگیری ها و نزاع های سطح استان افزود: وقتی فرد بزهکار را دستگیر و زندانی می کنیم نباید فکر کرد با حذف آن فرد از جامعه مشکل حل شده است، بلکه با توجه به نیاز خانواده فرد زندانی به مسکن، اشتغال و هزینه امرار و معاش صورت مسئله جدیدی برای جامعه ایجاد شده است. مدیرکل امور اجتماعی استانداری البرز با بیان گستردگی مقوله فرهنگ و عدم زوم و تمرکز بر روی یک موضوع مانند مواد مخدر افزود: برای خیلی از مسائل و معضلات جامعه امروز باید بسته فرهنگی تدوین و تهیه شود. عسگری در پایان با تاکید بر نقش استاندار به عنوان عالی ترین مسئول اجرایی در استان افزود: باید سازوکار لازم برای همکاری و تعامل استانداری برای ستفاده از خروجی و محصول کارگروه فرهنگی خارج از سیستم بخش نامه ای و ابلاغیه ای اندیشه شود.

منبع مهر

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود