مشروحی بر نخستین جلسه کارگروه استانی کاهش آلودگی هوای استان البرز
سپیدارآنلاین: گروه سیاسی
استاندار البرز در نخستین جلسه کارگروه کاهش آلودگی هوای استان البرز در سالجاری که 3 ساعت به طول انجامید؛ راهبردها و برنامه های زیست محیطی استان را تبیین و تشریح کرد.
نخستین کارگروه استانی کاهش آلودگی هوای استان البرز صبح سه شنبه به ریاست مهندس سیدحمیدطهایی استاندار البرز و با حضور جمعی از مدیران کل دستگاه های اجرایی تشکیل شد. سید حمید طهایی استاندار البرز در ابتدای این نشست ضرورت حضور مدیران کل عضو در کارگروه کاهش آلودگی هوا را متذکر شد و گفت: از نگاه مدیران نباید مسئله ای مهمتر از کاهش آلودگی هوا وجود داشته باشد؛ از آنجا که مباحث طرح شده در این کارگروه کلان و در سطح استانی است و بعضاً برخی وظایف بر عهده دستگاه ها گذاشته می شود از این رو ممکن است نمایندگان دستگاه ها اختیار کافی را نسبت به پذیرفتن مسئولیت ها نداشته باشند، به این جهت نیاز است که مدیران شخصاً در جلسات کارگروه حضور پیدا کنند. استاندار البرز در محور دوم سخنان خود نقش استان البرز را در تأثیرگذاری بر پایتخت مورد تحلیل قرار داد و اظهار داشت: البرز جدای از تهران نیست و بخشی از آلودگی های پایتخت نیز تأثیرگذار بر این استان است. وی در گام نخست مدیریت دستگاه های دولتی را در کاهش آلودگی هوا مهم دانست و با تأکید بر ضرورت مشارکت کلیه نهادهای دولتی تصریح کرد: بخشی از وظایف بر عهده دستگاه های دولتی است و باید توسط این مجموعه مدیریت شود.
آلودگی موتورسیکلت ها 6 برابر خودروهای شخصی است
طهایی ادامه داد: بخشی از وظایف در مدیریت کاهش آلودگی هوا با انسجام بخشی به فعالیت های ناوگان حمل و نقل عمومی، راهور و..هدایت می شود و در این زمینه تنها به معاینه فنی خودروها نباید اکتفا کرد؛ چرا که آلودگی هایی که موتورسیکلت ها ایجاد می کنند 6 برابر خودرو های شخصی است.
گاز سوز شدن خودروها تحقق بخشی از راهبردهای اقتصاد مقاومتی
نماینده عالی دولت در استان البرز به تجارب سایر کشورها در زمینه مدیریت سوخت و کاهش آلاینده ها اشاره کرد و افزود: ترویج استفاده از وسایل نقلیه عمومی گاز سوز به عنوان جایگزینی از بنزین رویکردی است که بخشی از راهبردهای اقتصاد مقاومتی را در شرایط اقتصادی کنونی محقق می سازد. وی استفاده از خودروهای گاز سوز در حوزه حمل و نقل عمومی و تاکسیرانی را صرفه جویی در مصرف بنزین و کاهش آلودگی های ناشی از مصرف آن و متضمن داشتن هوایی پاک دانست.
جریان سازی نقش سمن ها در حفاظت از محیط زیست
استاندار البرز در ادامه نقش سمن ها را در اقدامات زیست محیطی مطلوب قلمداد کرد و گفت: در ایام تعطیل شاهد حضور پررنگ دوستداران محیط زیست به منظور پاکسازی دامنه کوه ها و مناطق طبیعی هستیم؛ و اغلب دیده می شود نسل جوان علاقمند تر به مباحث حفاظت محیط زیست است، از این رو نباید نقش سمن ها را در این زمینه نادیده گرفت و باید از جوانان علاقمند به فعالیت در این حوزه بهره مند شد. وی راه اندازی NGO های دانشگاهی و فعال شدن مراکز پژوهشی و تحقیقاتی را نیز به منظور حفاظت از منابع زیست محیطی را یک ضرورت مهم برشمرد. مهندس طهایی یادآور شد: برنامه های دولت یازدهم در حوزه محیط زیست و بازتاب آن در کنترل شاخص های کیفی هوا در این استان مطلوب بوده است و شاخص های کیفی هوا طی 3 ماه نخست سالجاری نسبت به دو سال گذشته گویای این امر است. وی افزود: از سوی دیگر نمی توان آژیر خطر آلودگی های ناشی از تردد خودروها را در استان البرز نادیده گرفت. طهایی با یادآور شدن این نکته که کرج روزی باغ شهری بود که ریه های تنفسی پایتخت نیز به شمار می رفت، بیان کرد: قرارگیری البرز در مسیر کریدور شمالی کشور با این حجم ترددها و ترافیک، بیش از محاسن، آلودگی هوا را برای این استان به ارمغان آورده است. وی افزود: کرج دیگر توان این همه سَم ناشی از ترددها را ندارد. استاندار البرز با بیان اینکه تنها نباید چند دستگاه درگیر رفع معضل آلودگی باشند،تشکیل کارگروه ها و کمیته هایی در ذیل کارگروه کاهش آلودگی هوا را به منظور انجام اقدامات عملیاتی در این زمینه راهگشا دانست. طهایی همچنین نوسازی ناوگان حمل و نقل ملی را نیز در این زمینه مهم خواند و تصریح کرد: نوسازی ناوگان شهری امری است که با تشکیل نشست مشترک بین شهرداری و استانداری می توان در داخل استان آن را مدیریت کرد و طرح و برنامه هایی را نیز به این منظور در سطح ملی مورد پیگیری قرار داد. جایگزین ساختن گاز به جای سوخت بنزین از دیگر تأکیدات استاندار البرز بود که در قالب طرحی به عنوان مصوبه مطرح و در دستور کار قرار گرفت. بررسی طرح جامع کاهش آلودگی هوا، ابلاغ شده از سوی هیات وزیران با برش استانی یکی دیگر از محورهای این کارگروه 3 ساعته را تشکیل داد. استاندار البرز در این رابطه نیز تأکید کرد: کلیه دستگاه ها باید برنامه های خود و اقدامات انجام شده را بر اساس سرفصل های کاری به اداره کل محیط زیست جهت طرح در کارگروه استانی ارائه دهند.
ضرورت مدیریت ریزگردها، حفظ و نگهداری از باغات و فضای سبز موجود، اجرای طرح هایی همچون ایجاد خطوط هوایی و دو طبقه شدن مسیرها به منظور مدیریت ترافیک، بررسی روند توزیع بنزین یورو 4، انتقال مابقی صنوف خدماتی به شهرک صنوف آلاینده در محدوده ذوب آهن، اجرا و تحقق سهم 25 درصدی فضای سبز در شهرک ها و واحدهای صنعتی،اختصاص بودجه های ویژه در شهرستانها به منظور کاهش آلودگی هوا،ضرورت فرهنگ سازی و پمپاژ هوای سالم از مجرای اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به جامعه توسط اداره کل محیط زیست و... از دیگر محورهای طرح شده در نخستین کارگروه استانی کاهش آلودگی هوا به شمار می رفت. ارائه گزارشی از وضعیت روزهای سالم در استان طی تعطیلات اخیر و مقایسه آماری وضعیت کیفی هوا طی 3 سال اخیر توسط مدیرکل محیط زیست استان از دیگر محورهای این کارگروه بود. در این نشست علاوه بر مدیرکل دفتر فنی استانداری، مدیران کل جهاد کشاورزی، صنعت،معدن و تجارت، هواشناسی، مدیرعامل فضای سبز شهرداری ، فرماندار شهرستان فردیس، و.. نیز نقطه نظرات و برنامه های خود را مطرح کردند.