سوختهايد؟ قارچ بخوريد!
سپیدارآنلاین: گروه جالب و خواندنی
تاکنون تحقيقات اندکي در مورد خواص قارچ انجام شده اما بررسيها، حاکي از آثار دارويي قابلتوجه آن در تقويت سيستم ايمني بدن و درمان عفونتهاي ويروسي و انواع سرطانهاست. با دکتر رضا راستمنش، متخصص تغذيه و رژيم درماني و عضو هيات?علمي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي در مورد ارزش غذايي اين سبزي سفيدرنگ گفتوگو كردهايم.
با توجه به اينکه گوشت قرمز گران شده توصيه ميکنيد قارچ را جايگزين آن کنيم؟
به هيچوجه. يکي از باورهاي غلط درمورد قارچ، نام بردن از آن به عنوان منبع غني پروتئين است. قارچ تازه، حدود 90 درصد يا حتي بيشتر آب دارد بنابراين ميزان پروتئين، چربي و كالري آن بسيار ناچيز است. برخي خانوادهها با اين پندار غلط، مبالغ زيادي را صرف خريدن قارچ ميكنند وآن را جايگزين مناسبي براي گوشت ميدانند درحالي كه ميتوان همين هزينه را صرف تهيه منابع پروتئيني ديگر مانند تخممرغ كرد.
پس با اين توضيحات قارچ ماده غذايي با ارزشي نيست!
اشتباه نکنيد! منافع قارچ را نميتوان نفي كرد چون منبع خوب تركيبهايي به نام پورين و پريميدين است و براي افرادي كه دچار سوختگيهاي شديد يا سرطان هستند و لازم است سلولهاي از دست رفتهشان سريع جايگزين شود، منبع غذايي خوبي است. از سوي ديگر، ما موادغذايي را فقط به خاطر دريافت انرژي و پروتئين مصرف نميكنيم.
اگر قارچ را با ساير موادغذايي مصرف کنيم، ممکن است اسيدهاي?آمينه آن کامل شود و ارزش غذايياش افزايش پيدا کند؟
بله، نه تنها قارچ بلکه انواع مختلف مواد غذايي اگر با هم خورده شوند، ريزمغذيهايشان كامل ميشود. وقتي موادغذايي مختلف مثل غلات، حبوبات، لبنيات، پروتئين و سبزيها با هم مصرف ميشوند، منابع كاملي از اسيدهاي آمينه، ويتامينها و موادمعدني به بدن ميرسد.
اين موضوع حقيقت دارد که قارچ تنها منبع گياهي ويتامين D است؟
نه! در واقع ارگوسترول نوعي استرول گياهي است که در قارچ وجود دارد. اين استرول بايد وارد بدن شود و مسير خاصي را در كبد طي كند و اگر كسي كه اين استرول را مصرف كرده، 20 دقيقه تا نيمساعت در معرض نور خورشيد بماند، زير پوستش ويتامين D ساخته ميشود. پس قارچ ويتامين D ندارد، بلكه پيشساز آن را دارد.
آيا ارزش غذايي قارچها با هم متفاوت است؟
نه، خواص آنها