میزان مصرف نان و برنج باید در افراد دیابتی مدیریت شده باشد
سپیدارآنلاین: گروه اجتماعی
دکتر الناز دانشزاد، متخصص تغذیه و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز با اشاره به اهمیت کنترل مصرف کربوهیدراتها در بیماران دیابتی، تأکید کرد: نان و برنج از پرمصرفترین منابع غذایی کربوهیدرات ها در سفره ایرانی هستند، اما افراد مبتلا به دیابت باید میزان آنها را بر اساس توصیههای تغذیهای و با توجه به کالری روزانه که مشاور تغذیه برایشان تنظیم کرده است، مصرف کنند.
وی افزود: میزان مجاز کربوهیدرات ها در بیماران دیابتی بسته به نیاز کالری روزانه، رژیم دارویی، سطح فعالیت بدنی و وضعیت قند خون، متغیر است. البته نوع کربوهیدرات مصرفی نیز باید مورد توجه قرار گیرد. کربوهیدرات های پیچیده مثل نانهای سبوسدار و برنج قهوهای و هم چنین برنج مخلوط با حبوبات گزینههای بهتری نسبت به کربوهیدرات های ساده مثل نان یا برنج سفید هستند.
این متخصص تغذیه در توضیح واحد گفت : بطور متوسط ۶ واحد کربوهیدرات در روز مصرف شود که البته میزان واحد مصرفی با توجه به موارد از پیش گفته شده، در افراد مختلف متفاوت است. هر ۱ واحد نان معادل است با یک کف دست نان سنگک یا بربری (حدود ۳۰ گرم)هر ۱ واحد برنج پخته معادل است با حدود ۴ تا ۵ قاشق غذاخوری (۵۰ تا ۶۰ گرم).دکتر دانشزاد با بیان اینکه کنترل قند خون در دیابت به معنای حذف کامل نان و برنج نیست، ادامه داد: هدف اصلی، جایگزینی هوشمندانه و مصرف متعادل است. برای کاهش بار گلیسمی وعده غذایی، میتوان بخشی از نان و برنج را با منابع غذایی دیگری مانند سبزیجات پرفیبر، حبوبات،دانه کینوا، جو دوسر عدس یا حتی گلکلم خرد شده که به شکل برنجمانند پخته میشود، جایگزین کرد.
وی در پایان تأکید کرد: اصلاح الگوی غذایی، آگاهی نسبت به ارزش غذایی خوراکیها، مشورت با متخصص تغذیه و هم چنین فعالیت بدنی کافی مهمترین ابزار بیماران دیابتی برای داشتن زندگی سالمتر و کنترل بهتر بیماری است.