مراتع سهم بسزایی در امنیت غذایی، تولید علوفه و تعدیل اقلیم دارند
سپیدارآنلاین: گروه اجتماعی
گرامیداشت روز ملی مرتع و مرتعداری پایدار در استان البرز با حضور مسئولان، دانشگاهیان و بهرهبرداران برگزار شد.
آیین روز ملی مرتع و مرتعداری پایدار صبح امروز با حضور جمعی از مسئولان، دانشگاهیان، دامداران، مرتعداران، و بهرهبرداران در استان البرز برگزار شد. در این مراسم، حجتالاسلام والمسلمین ابوطالب ندرلی نماینده ولیفقیه در اداره کل منابع طبیعی استان البرز، مهدی میردار هریجانی معاون فنی اداره کل، سعید طهماسبیان نماینده دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، حسین آذرنیوند و محمد جعفری اعضای هیئتعلمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، فؤاد محمدی مدیرعامل صندوق بیمه عشایری و روستاییاستان و آقای میثم آژیر بعنوان نماینده انجمن صنفی کارفرمایی مرتعداران استان البرز حضور داشتند و به ایراد سخنرانی پرداختند.
در ابتدای مراسم، حجتالاسلام ندرلی با اشاره به اهمیت مراتع در منابع دینی، نقش آنها را از منظر آموزههای قرآنی و روایات اسلامی تبیین کرد و مراتع را امانتی الهی در دست بشر خواند.
مهدی میردار معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز نیز، گزارشی از اقدامات صورتگرفته در حوزه مراتع ارائه داد. وی با اشاره به تدوین طرحهای مرتعداری در استان، اعلام کرد که مدیریت اکثر این طرح ها به بهرهبرداران واگذار شده است. میردار با بیان اینکه مراتع سهم بسزایی در امنیت غذایی، تولید علوفه و تعدیل اقلیم دارند، از برنامههای آتی این اداره کل برای ارتقای بهرهوری پایدار مراتع خبر داد.
سعید طهماسبیان رئیس گروه مرتع دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی در این مراسم گفت: مراتع ها ۵۲ درصد مساحت کشور و ۶۳ درصد سطح منابع طبیعی ایران را به خود اختصاص داده اند. وی بیان کرد: ۸۳ میلیون هکتار بر اساس آمار مهندسی مطالعات مرتع داریم که ۲ هزار و ۷۶۰ گونه از گونه های آن بومی ایران هستند.
طهماسبیان افزود: کشور ایران در نوار خشک و نیمه خشک زمین واقع شده و تاثیرات منفی تغییرات اقلیمی در کشور همراه با پیامدهای خشکسالی را داریم که روند رو به رشدی به تخریب های منابع طبیعی داده است .
همچنین دکتر آذرنیوند و دکتر جعفری اعضای هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران با نگاهی علمی به چالشهای اکولوژیکی و مدیریتی مراتع، بر ضرورت بازنگری در سیاستهای بهرهبرداری، لزوم پایش مستمر پوشش گیاهی، توجه به دانش بومی و نقش بی بدیل گره گشایی تحقیقات در منابع طبیعی و بکارگیری دانشجویان در این مسائل تأکید کردند.
میثم آژیر نیز به عنوان نماینده انجمن صنفی کارفرمایی مرتعداران، خواستار افزایش نقشآفرینی تشکلهای مردمی در تصمیمسازیها شد و بر توانمندسازی مرتعداران و دامداران در حوزههای آموزشی، بیمهای و حقوقی تأکید کرد.
در بخشهای جانبی این مراسم، سه کلیپ مستند با محوریت معرفی ظرفیتهای مرتعی استان، نقش مراتع در زندگی مردم، تأثیر مراتع بر منابع آبی و اقلیم منطقه و چالشهای مدیریتی پخش شد.
همچنین سیاهچادر عشایری در محل مراسم برپا شده بود و با اجرای موسیقی محلی و پذیرایی با آش کشک و نان محلی، فضای سنتی و بومی ویژهای برای مهمانان فراهم گردید.
در پایان این مراسم، از فعالان حوزه مرتعداری، بهرهبرداران نمونه و دستاندرکاران طرحهای مرتعداری استان البرز تقدیر به عمل آمد.