دانشجو باید دیده بان فرهنگی دانشگاه باشد
سپیدارآنلاین: گروه اجتماعی
جلسه شورای فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج به ریاست دکتر حسین کلانتری خلیل آباد رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز و واحد کرج و با حضور اعضای این شورا در سالن شهید رئیسی این واحد دانشگاهی برگزار شد.
دکتر حسین کلانتری خلیل آباد در این جلسه با ذکر نام و یاد شهدای خدمت و شهید دکتر سید ابراهیم رئیسی، به نقش دانشگاه ها در تحولات جامعه اشاره و بیان داشت: در شرایط کنونی کشور که در آن پیچیدگی های فرهنگی، رسانه ای، اجتماعی و بین نسلی بیش از هر زمان دیگری خود را نمایان کرده اند، نقش دانشگاه و نهادهای فرهنگی آن، نقش کلیدی، پیچیده و تمدن ساز است.
وی افزود: دانشگاه تنها یک نهاد آموزشی نیست، بلکه قلب تپنده تحولات فکری، فرهنگی، هویتی و حتی تمدنی کشور است. از همین رو، شورای فرهنگی دانشگاه نمی تواند صرفاً نهادی تشریفاتی یا اجرایی باشد، بلکه باید مرکزی برای سیاستگذاری فرهنگی متعهدانه، مدبرانه و راهگشا در سطح دانشگاه و فراتر از آن باشد. رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز به چالش ها و فرصت های فرهنگی اشاره و اظهار داشت: اجازه میخواهم در این مجال، با اشاره به برخی چالشها، فرصتها و راهبردهای کلان فرهنگی، مجموعه ای از پیشنهادها را جهت بررسی و اقدام در شورای فرهنگی استان مطرح نمایم. دانشگاه به مثابه قرارگاه فرهنگی و هویتی نسل جوان است و امروز ما با نسلی مواجه هستیم که هویت یابی او تحت تأثیر فضای مجازی، بمباران رسانه ای، چالش های معیشتی و بحران های جهانی است. در چنین فضایی، دانشگاه تنها نهادی است که هم قدرت علمی، هم جایگاه هویتی و هم مشروعیت فرهنگی برای تعامل عمیق با این نسل را دارد.
وی گفت: طراحی «نقشه جامع هویت فرهنگی دانشجوی ایرانی در گام دوم انقلاب»، راه اندازی نهضت گفت وگوی هویتی میان استادان، دانشجویان و مسئولان فرهنگی در قالب نشست های نسل محور و تقویت ساختارهای مشاوره فرهنگی، دینی و هویتی در قالب «مرکز راهبری رشد فرهنگی دانشجو» از جمله پیشنهادات موثر در زمینه رفع این چالش است.
دکتر کلانتری نوسازی ادبیات و روش های فعالیت فرهنگی در دانشگاه را به عنوان دومین چالش برشمرد و بیان کرد: بخش زیادی از ناکارآمدی فرهنگی، نه به محتوا بلکه به روش های اجرایی، ادبیات ارتباطی و بیگانگی فرمی برنامه های فرهنگی بازمی گردد. نسل امروز مخاطب برنامه های سنتی و تکراری نیست. باید از قالب های کلاسیک عبور کرد و به زبان هنر، فناوری و تجربه زیسته جوانان توجه داشت و پیشنهاد ما این است که با طراحی و اجرای «برنامه های فرهنگی مسئله محور» (با موضوعات واقعی و ملموس زندگی دانشجویان)، تأسیس مرکز تولید محتوای فرهنگی دیجیتال با مشارکت دانشجویان و استادان فعال و استفاده از ظرفیت هنرهای نمایشی، پادکست، انیمیشن، شبکه های اجتماعی و جشنواره های دانشجویی برای انتقال پیام های فرهنگی به رفع چالش موجود پرداخت.این استاد تمام دانشگاه افزود: هویت اسلامی-ایرانی در برابر پروژه جهانی سازی فرهنگی غرب محور نیز باید تقویت شود؛ فرهنگ دانشگاهی ما در معرض پروژه هدفمند استحاله فرهنگی از سوی جریان های رسانه ای جهانی است. تنها با هویت سازی عمیق اسلامی–ایرانی، مبتنی بر منابع بومی، تمدن ساز و متکی به بیانیه گام دوم انقلاب، می توان در برابر این جریان ایستادگی کرد و پیشنهاد می شود در راستای رفع چالش به احیای فرهنگ قرآنی، عاشورایی، و معارفی در قالب جدید و اثرگذار (نه شعاری)، ترویج اندیشه های امامین انقلاب در قالب برنامه های میان رشته ای، خلاق و علمی و تشکیل «هسته های تمدنی دانشجویی» با مأموریت تبیین مفاهیم تمدن نوین اسلامی پرداخت.
وی تقویت نقش استادان در فرهنگسازی دانشگاهی، توسعه سبک زندگی اسلامی–ایرانی در محیط واقعی دانشگاه، تعامل با نهادهای فرهنگی–اجتماعی استان برای نقش آفرینی فرادانشگاهی و تمرکز بر تربیت کنشگران فرهنگی دانشجو محور را از دیگر موارد مهم در زمینه فرهنگی برشمرد و خاطر نشان کرد: بدون حضور فعال استادان، هیچ طرح فرهنگی موفق نخواهد بود. بایسته است که جایگاه استادان را از مخاطب به کنشگر فرهنگی ارتقاء دهیم و پیشنهاد می شود تعریف طرح های فرهنگی مبتنی بر مشارکت استادان به ویژه در قالب دروس عمومی و معارفی و با راه اندازی «باشگاه فرهنگی استادان» برای تبادل تجربه به ایده پردازی و سیاستگذاری فرهنگی پرداخته و کارگاه های توانمندسازی استادان در موضوعات فرهنگی–اجتماعی روز را برگزار نماییم.
دکتر کلانتری اظهار داشت: فرهنگ، چیزی فراتر از شعار است؛ سبک زندگی دانشجویان در خوابگاه، فضای مجازی، کلاس درس و روابط روزمره آنان باید آینه ای از فرهنگ مطلوب باشد. این مهم نیازمند طراحی محیط، روایت، الگوسازی و پیوست فرهنگی دقیق است که در این زمینه می توان به طراحی «دانشگاه فرهنگی» به عنوان محیطی تمام نگر از منظر فرهنگی (فضای فیزیکی، نمادها، روابط و…) ، تدوین پیوست فرهنگی برای تمامی برنامه های دانشگاهی (آموزشی، پژوهشی، دانشجویی و…) پرداخت و سبک زندگی اسلامی در قالب "دانشجوی نمونه فرهنگی تمدن ساز" را الگوسازی کرد.
این استاد تمام دانشگاه خاطرنشان کرد: دانشگاه نباید تنها مصرف کننده سیاست های فرهنگی استان باشد، بلکه باید مرجع تولید فکر، ایده، الگو و برنامه برای دیگر نهادهای فرهنگی باشد که در این زمینه تشکیل «اتاق فکر فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز» با محوریت استادان و نخبگان، ارائه طرح های فرهنگی مشترک با اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، حوزه های علمیه، سازمان تبلیغات و صدا و سیما و نقش آفرینی دانشگاه در مناسبت های ملی و مذهبی استان به صورت راهبردی و ابتکاری ضرورت دارد.
وی افزود: اگر فرهنگ از مسیر دانشجو عبور نکند، ماندگار نخواهد شد. دانشجویان باید طراح، مجری و دیده بان فرهنگی دانشگاه باشند و بایسته است در این زمینه توانمندسازی تشکل های فرهنگی دانشجویی در چارچوب هویت دینی و انقلابی ، آموزش و پشتیبانی فعالان فرهنگی دانشجویی در موضوعاتی مانند مهارت گفت وگو، طراحی رویداد، تحلیل فرهنگی و تولید محتوا را تقویت نموده و «مدرسه کنشگری فرهنگی» با حضور نخبگان فکری، استادان و فعالان فرهنگی کشور راه اندازی نماییم.
دکتر کلانتری در پایان بیان داشت: ما باید دانشگاه را به یک موجود زنده فرهنگی تبدیل کنیم؛ موجودی که دغدغه مند است، زبان روز را می فهمد، با جوانان ارتباط واقعی دارد و می تواند ایده های فرهنگی جدید را در بستر واقعیت بپروراند. اگر دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز در این راه پیشتاز باشد، قطعاً در سطح ملی نیز الگوسازی خواهد کرد.