وضعیت زیستگاه های آبی البرز بررسی می شود
سپیدارآنلاین: گروه اجتماعی
رییس اداره امور نظارت بر حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان البرز از بررسی وضعیت زیستگاه های آبی استان به لحاظ ورود گونه های غیربومی وحوش خبرداد.
رود خانه ها به عنوان یکی از مواهب الهی و بخشی از ثروتهای طبیعی و ملی کشورمان به جهت تامین منابع آب و زیستگاه آبزیان از جمله ماهیان ، از اهمیت خاصی برخوردار بوده است. حفظ و حراست از بقاء رودخانه ها و ماهیان آن به منظور استفاده آیندگان یک وظیفه همگانی است ولی متأسفانه به دلیل عوامل متعدد منجمله ساخت و سازها و تجاوز به حریم و بستر رودخانه ها ، ورود فاضلاب ها و سایر آلاینده های زیست محیطی، رودخانه ها را از ساختار طبیعی خارج ساخته و اکوسیستم آن را برهم زده و در برخی موارد ذخایر آبزیان را بشدت تهدید و از بین برده است.
رودخانه ها به عنوان شاخص زیستگاه های آبی، جدا از تغییرات طبیعی امروزه تحت تأثیر فعالیتهای انسانها، درمعرض دگرگونی های عمیق واقع شده؛بطوریکه پیامدهای سوءجبران ناپذیر این گونه فعالیتها می تواند برای انسان بسیار خطرآفرین باشد. رئیس اداره امور نظارت بر حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان البرز دراین خصوص اظهار داشت : در حفظ شرایط زیستگاهی رودخانه ها، فاکتور های متعددی دخیل هستند که از جمله این فاکتور ها می توان به جلوگیری از رهاسازی گونه های غیر بومی در رودخانه ها برای حفظ گونه های بومی ،اعمال مقررات بازدارنده در جهت جلوگیری از ورود آلاینده های زیست محیطی اشاره کرد. فردین حکیمی، ارزیابی اثرات سوء زیست محیطی فعالیتهای بالقوه آلاینده به منابع آبی رودخانه ها ، تعیین کاربری های مجاز و مطابق با دستورالعمل تعیین حریم کیفی آبهای سطحی برای رودخانه های حفاظت شده (کاربریهای مربوط به حفظ تنوع زیستی، گردشگری در جهت معرفی ارزشهای تنوع زیستی تالاب یا رودخانه حفاظت شده و ...) را از دیگر این فاکتورها برشمرد. وی افزود: جلوگیری از استقرار کاربری های دیگر،حفظ پوشش گیاهی حوضه های آبخیز رودخانه ها ، اعمال محدودیت وممنوعیت کامل صید غیر مجاز ماهیان در زمان تخم ریزی و کاهش میزان ذخایر آنها از دیگر این فاکتورهاست که در بین عوامل اشاره شده ، یکی از فاکتورهای ضروری جهت حفظ شرایط زیستگاهی رودخانه ها ،جلوگیری از رهاسازی گونه های غیر بومی و مهاجم در رودخانه ها برای حفظ گونه های بومی می باشد. حکیمی اظهار داشت: وجود این گونه ها که اغلب همه چیز خوار ، دارای قابلیت تولیدمثل بالا، مقاوم درمقابل تغییرات محیطی مانند دما و شوری بوده ، به راحتی با محیط جدید سازگار و در رقابت با گونه های بومی غالب شده و بسیاری از آنها را حذف می کند. این مسوول گفت : متأسفانه فقدان اطلاعات و شناخت کافی از وضعیت ذخایر آبزیان عواقب بهره برداری بی رویه و دخالتهای انسانی غیر مسئولانه باعث شده است که با مرور زمان بر میزان صدمات وارده بر رودخانه ها افزوده شودو در نهایت رودخانه ها ، قابلیت و کارایی زیستگاهی خود را از دست بدهند. رئیس اداره نظارت بر حیات وحش استان افزود: در راستای کسب اطلاع و شناخت کافی از وضعیت ذخایر آبزیان ، بررسی وضعیت حضور گونه های غیر بومی در رودخانه حفاظت شده کرج ودریاچه سد امیر کبیر، کارشناسان دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان ( گروه آبزیان ) به اتفاق کارشناسان اداره امور نظارت بر حیات وحش و اداره کرج ، زیستگاه های آبی را مورد پایش و بررسی قرار دادند. وی ادامه داد: در این عملیات صحرایی، نمونه برداری توسط دستگاه الکترو شوک باحضور کارشناسان شرکت کننده در محدوده سد و پایین دست رودخانه کرج انجام شد. حکیمی گفت : با توجه به اهمیت آشنایی کامل کارشناسان با اصول علمی نمونه برداری، تعیین میزان جمعیت و همچنین فراوانی و تنوع گونه ای در منابع آبی و نحوه ارزیابی ذخایر آبزیان ، در نظر است با بهره گیری از توان علمی و اجرایی کارشناسان دفاتر تخصصی سازمان ،کارشناسان مرتبط با حوزه طبیعی و حیات وحش استان، در قالب کارگاههای آموزشی با اصول علمی آشنا شوند.
منبع ایرنا