Logo

صفحه اصلي > یادداشت > پاسداشت ثروت هاي طبيعي و ملي

پاسداشت ثروت هاي طبيعي و ملي


22 اسفند 1396. نويسنده: monshi
پاسداشت ثروت هاي طبيعي و ملي


روز 23 اسفند مي تواند روز اتحاد و يكدلي ساكنان كره زمين باشد تا با پاسداشت ثروت طبيعي پيرامون خود در عمل نشان دهند که ثروتي مانند رودخانه نه تنها ثروتي محلی كه جهانی است.
سرزمين ايران با وسعت يك ميليون و 648 هزار و 195 كيلومتر مربع بر روي كمربند خشك جهان قرار گرفته و مانند بسياري از كشورها در معرض تهديد ناشي از تغيير اقليم و گرم شدن كره زمين قرار دارد، اطلاعات درباره كم آبي ايران و چشم انداز پيش رو ما را قانع مي كند كه از حداقل هاي منابع آبی كشور مراقبت ويژه داشته باشيم. 23 اسفند به عنوان روز جهانی حفاظت از رودخانه‌ها، براي هر كدام از ما فرصتی است تا با تعمق به رفتار خود بنگريم كه با رودخانه ها يمان و با ثروت و سرمايه هاي خداداي چه كرده ايم؟ آيا باور كرده ايم كه رودخانه ها وحوزه های آبریز از بالاترین تنوع زیستی جهان اند و بیشترین تمرکز جمعیت انسانی در حاشیه و نزدیک همين رودخانه ها قرار دارند؟ اگر بخواهيم منصفانه به اين پرسش ها پاسخ دهيم بايد ايمان بياوريم كه رودخانه ها مهمترین منابع تامین آب شیرین و غذا در کره زمین و هديه دهنده هوای مطلوب در زندگی هستند. رودخانه ها از مهمترین عوامل جلوگیری از تغییرات آب و هوایی و گرم شدن کره زمین و همانند تالاب ها و جنگل ها از زیباترین اکوسیستم های جهان به شمار می روند. علاوه بر آن حضور و زندگی در کنار رودخانه ها تاثیرات مثبت فراوانی بر ایجاد آرامش و سلامت روانی انسان ها دارد. رودها برای ما انرژی، تفریح و سرگرمی، مسیرهای حمل و نقل و راه آب برای آبیاری مي آفرينند. رودها محیط زندگی و مكان تأمین غذا برای بسیاری از موجودات زنده زمین اند. قدرت بزرگ بعضی از آنها چشم انداز باشکوهی می آفریند و مسیرهای مسافرتی، بازرگانی و تفریحي مهیا می کند. صورت ديگر ماجرا به ما ياد آور مي شود كه تخریب و نابودی رودخانه ها به شدت بر روی کیفیت زندگی انسان و سایر موجودات زنده كره زمین تاثیر مي گذارد. ساختن سدهاي بدون مطالعه زيست محيطي بر مسير جريان آب رودخانه ها، از بزرگترین عوامل تهدید و تخریب اکوسیستم هستند، تا جايي كه سدها با قطع جریان آب، تنوع زیستی رودخانه ها را به خطر می اندازند و از تخم ریزی و روند طبیعی زندگی آبزیان جلوگیری می کنند. تعداد زیادی از گونه های جانوری جهان طی سال های اخیر به دلیل سد سازی منقرض شده و یا در آستانه انقراض قرار دارند. امروز رودخانه ها جدا از تغييرات طبيعي، تحت تأثير فعاليتهاي مؤثر انسانها، در معرض دگرگونيهاي عميق قرار گرفته اند. اصرار منفعت طلبانه براي خانه سازي در بستر رودخانه ها، توقف هاي مقطعي و گذري در حاشيه رودخانه ها و از ميان بردن پوشش گياهي، زمينه ساز تخريب و ويرانگري رودخانه ها شده است. تا جايي شمار قابل توجهي از سيل هاي ويرانگر سالهاي اخير در كشور، رهاورد دست اندازي شماري سودجو بر بستر رودخانه ها بوده است.
سخن پاياني
امروز رودخانه ها به عنوان بزرگترين كانونهاي گردشگري طبيعي نتوانسته اند از زياده خواهي شماري افراد مصون بمانند، تا جايي كه در مسير حركت آب زلال و گواراي رودخانه ها، زباله ها و نخاله ها جا خوش كرده اند. مشاهده چنين وضعيت رقت باري، اين پرسش را فرا روي ما قرار مي دهد كه چگونه مي پذيريم منابع تامين آب آشاميدني خود را بي محابا در معرض تخريب و آلودگی قرار دهيم؟ روز 23 اسفند مي تواند روز اتحاد و يكدلي ساكنان كره زمين باشد تا با پاسداشت ثروت طبيعي پيرامون خود در عمل نشان دهند که ثروتي مانند رودخانه نه تنها ثروتي محلی كه جهانی است.
همجواري شهر كرج با يكي از برخوردار ترين رودخانه هاي كشور مي تواند يك فرصت تلقي شود تا با تكيه بر چنين ظرفيت گرانسنگي از منابع ارزشمند اين همجواري بهره ببريم و بتوانيم چنين موهبتي را به كانون گردشگري طبيعي در كشور تبديل كرده و به قدرت پايدار آن بيفزاييم. شعر فردوسي، بزرگ شاعر سرزمين كهن ايران در گوشمان مي تواند نجوا كند و اگر عميق بنگريم تلنگر زند كه بستر رودخانه ها مكان و مامن زندگي نيست. كاشانه را بايد در جاي ديگري بنا نهاد
"زجايي كه يك بار بگذشت آب
نسازد خردمند در آن جاي خواب"
اصغر نصیری
شهردار کرج
بازگشت