Logo

صفحه اصلي > گزارش > احداث اولین مزرعه عمودی در سازمان پاركهای كرج

احداث اولین مزرعه عمودی در سازمان پاركهای كرج


17 تیر 1393. نويسنده: monshi
احداث اولین مزرعه عمودی در سازمان پاركهای كرج


چند سالیست که احداث دیوارهای سبز در نقاط مختلف کشور، موجب افزایش زیبایی چهره شهرها شده که در این زمینه سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرج در نظر دارد با ایجاد مزرعه عمودی و دیوارهای سبز، این فرهنگ را میان شهروندان گسترش دهد و سبزینگی را میهمان شهر کند.
بام های سبز، از بام های چمنی خانه های وایکینگ ها (Viking) در اسکاندیناوی (Scandinavia) تا باغ های باستانی معلق بابل ریشه تاریخی هزارساله دارند. استفاده از گیاهان بر روی دیوار و سقف ساختمان ها، بخصوص سقف ها در معماری ساختمان های قدیمی در کشورهایی چون ایسلند، اسکاندیناوی، سوئیس، آلمان و تانزانیا یک کار معمول بوده است. بر اساس تاریخ، مردم این کشورها از گیاهان به شکل مو بر روی دیوارها، سایه درختان کنار ساختمان و چمن روی بام استفاده می کردند، که سابقا به عنوان بام سبز شناخته و برای محافظت برابر باد و عایق حرارتی در زمستان، سایه و سرمایش در تابستان گرم و برای افزایش ارزش زیبایی ساختمان استفاده می شده است. قدمت دیوار سبز متعلق به ۶۰۰ سال قبل از میلاد و باغ‌های متعلق به بابل بر می‌گردد. دیوار سبز توسط استنلی هارت در دانشگاه ایلینوینز اورابا شامپاین در سال‌های ۱۹۳۸-۱۳۹۱ اختراع شد.
دیوار سبز به عنوان یک دیوار مستقل و یا بخشی از یک ساختمان است که بخشی از آن و یا به طور کامل با پوشش گیاهی مزین شده است. مزایای دیوار سبز فقط به زیبایی آن ختم نمی شود، این دیوار همانند عایقی ست که به تنظیم درجه حرارت داخلی ساختمان کمک می‌کند. مشاهده شده که سطح خارجی دیواری که متصل به دیوار سبز است، ۱۰ درجه خنک تر از یک دیوار در معرض هوای آزاد است با افزایش هزینه‌ها و کمبود انرژی، این ویژگی دیوار سبز سبب کاهش مصرف انرژی در سرمایش و یا گرمایش انرژی می‌شود.
وجود دیوارهای سبز باعث حفاظت از ساختمان در برابر نور خورشید، باران و برف و نوسانات حرارتی می‌گردد از دیگر مزایای دیوار سبز، توانایی مجدد استفاده از آب است. گیاهان با شکستن ترکیبات و مواد مغذی در آب آلوده، به صورت مجدد از آن استفاده می‌کنند؛ همچنین توانایی جذب سر و صدا و کاهش آلودگی صوتی در داخل ساختمان دارا می‌باشند.
دیوارهای سبز بسیار با شکوه هستند که کاربرد آنها در ساختمانها، نمای دلنشینی را ایجاد می کند و صرفنظر از مزایای زیست محیطی، همگان می توانند از آن لذت ببرند.
لزوم استفاده از ظرفيت نماي ساختمانها براي ايجاد فضاي سبز در کرج
در این زمینه مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرج اظهار داشت: گسترش فرهنگ استفاده از فضای سبز عمودی در محل زندگی و محیط کار، همگام بودن کشورهای پیشرفته در استفاده از این صنعت، بهبود نسبی مسائل و معضلات زیست محیطی، رونق تولیدات داخلی کشور و… بخشی از مزایای علمی اثبات شده دیوار سبز به شمار می‌رود. عباس زارع افزود: با توجه به گسترش شهرنشینی و نبود فضا و زمین کافی برای احداث پارکها و بوستانها و توسعه افقی عرصه های فضای سبز، ترویج ایجاد دیوارهای سبز و مزرعه های عمودی بسیار لازم و ضروری است تا بتوان از نمای ساختمانها جهت تحقق این مهم استفاده کرد. وی گفت: با توجه به مساحت دیوار و شرایط موجود، دو گروه اصلی دیوار سبز شامل نمای سبز با استفاده از گیاهان بالارونده و دیوار زنده با استفاده از پانل های پیش ساخته جهت کاشت گیاهان می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
وی با اشاره به فواید و ویژگی های دیوارهای سبز اعلام کرد: بسياري از سطوح غيرقابل استفاده، داراي پتانسيل خوبي براي ايجاد ديوار و پوشش هاي سبز هستند، دیوارهای سبز عایق صدا بوده و موجب بهبود وضعيت اقليمي و هواي محيط و تعدیل پدیده جزیره گرمایی می شوند همچنین محافظ ساختمان بوده و موثر در سرمايش در تابستان و عايقي مناسب در زمستان می باشند، این پوشش ها به نگهداري گونه های مختلف گیاهی در شهر کمک کرده و موجب افزایش ارزش ملک خواهند شد. این مسئول اظهار داشت: در حال حاضر استفاده از ظرفيت نماي ساختمان و بامها براي ايجاد فضاي سبز، همگام با جامعه جهاني مورد توجه شهرداري ها قرار گرفته که در این زمینه سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرج نیز درصدد است تا این مهم را در شهر و میان شهروندان رواج دهد. زارع یادآور شد: کاشت گیاه باید متناسب با شرایط محیطی، مکان، نور و دما باشد که بسته به شرایط می توان از گونه هایی مانند کیوی، شبدر، پیچ اناری و انواع گیاهان بالارونده مانند شب بو، پاپیتال، رازک، پیچ امین الدوله، موچسب، انگور و گلیسین استفاده کرد.
ایجاد "مزرعه عمودی" در محوطه سازمان پارکهای کرج
همچنین در این زمینه معاون فنی و اجرایی سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرج از ایجاد و احداث "مزرعه عمودی" در محوطه این سازمان خبر داد و اظهار داشت: با هدف افزایش سبزینگی و زیبایی چهره شهر، از سوی سازمان طرح ایجاد دیوارهای سبز در شهر اجرا می شود. علی اصغر درویش افزود: برای اولین بار با ایجاد "مزرعه عمودی" در محوطه سازمان، بیش از هزار و 200 باکس گل و گیاه شامل سبزی و صیفی جات و گلهای مختلف کاشته شده است. وی ادامه داد: سبزی و سیفی جات موجود در باکسهای مرزعه عمودی شامل گوجه، فلفل، تربچه، تره، کدو، شاهی، توت فرنگی، ریحان سبز و بنفش است همچنین در این مزرعه عمودی یک نوار گل شامل اطلسی ایرانی، توتریوم، آلیسوم، آناتروم و گونه های گل دار کاشته شده است. این مسئول گفت: تمامی گلها و سبزیکاری های موجود تا آغاز فصل سرما در این مزرعه عمودی سبز هستند و گل می دهند که در صورت ترویج این زراعت شهری در قسمتهای قابل دسترسی، دیوار سبز مزایای اجتماعی و اقتصادی فراوانی خواهد داشت. تکنیک های دیوار سبز عامل افزایش زیبایی در ساختمانها بوده و موجب بهبود کیفیت محیط زیست می شوند که در این زمینه امید می رود شهروندان با استقبال از این طرح، در افزایش میزان سبزینگی شهر با مدیریت شهری همکاری کنند.


بازگشت