Logo

صفحه اصلي > گزارش > قطعات پازل اطلس فرهنگی البرزدر آستانه تکمیل

قطعات پازل اطلس فرهنگی البرزدر آستانه تکمیل


8 تیر 1393. نويسنده: monshi
قطعات پازل اطلس فرهنگی البرزدر آستانه تکمیل


یکی از محوری ترین موضوعات در سی و امین جلسه شورای فرهنگ عمومی استان پیگیری روند تدوین اطلس فرهنگی به عنوان مهمترین نقشه راه حوزه فرهنگ در این استان به شمار می رفت؛ آنچه می خوانید مشروح جزئیات این نشست است.
سی و امین جلسه شورای فرهنگ عمومی استان با حضور اعضای شورای فرهنگ عمومی استان در دفتر نماینده ولی فقیه و امام جمعه کرج تشکیل شد. آیت الله محمدمهدی حسینی همدانی به عنوان رئیس شورای فرهنگ عمومی استان نخستین سخنران این نشست بود که ضمن تبیین جایگاه شورای فرهنگ عمومی به عنوان مهترین مرجع تصمیم گیری های فرهنگی در استان نکاتی را متذکر شد که محوری ترین آن به موضوع فقدان« اطلس فرهنگی البرز» و « نظام مندساختن بودجه های فرهنگی» اختصاص داشت.
شورای فرهنگ عمومی قرارگاه مدیریت امور فرهنگی استان
وی شورای فرهنگ عمومی را قرارگاهی ویژه برای مدیریت امور فرهنگی شهر دانست و گفت: در این شورا علاوه بر رصد جلوه های فرهنگی سطح شهر که در قالب تبلیغات، تابلوهای شهری، سردر فروشگاه ها و.. نمود پیدا می کند وجوه مختلف ارزشهای فرهنگی نیز در دستگاه ها بررسی و تقویت می شود بنابراین فعال شدن شورای فرهنگ عمومی استان امری ضروری است.
آخرین خبرها از روند تکمیل اطلس فرهنگی البرز
بخشی از تأکیدات رئیس شورای فرهنگ عمومی استان به موضوع اطلس فرهنگی مطالبه دیرین مردم استان و اهالی فرهنگ و هنر اختصاص داشت. آیت الله حسینی همدانی فقدان اطلس فرهنگی را به عنوان نقشه راه فرهنگی استان یکی از خلاء ها دانست و گفت: نیازهای فرهنگی استان را می توان از اطلس فرهنگی البرز جستجو کرد و در شورای فرهنگ عمومی برای آن تدبیر داشت و نقشه راه ترسیم کرد. موضوعی که محور تشریح عملکرد سیدموسی حسینی کاشانی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی البرز به عنوان اصلی ترین متولی این امر شد و گزارشی را در این رابطه ارائه کرد. اطلس فرهنگی یکی از استانهای کشور در جمع اعضای شورای فرهنگ عمومی البرز به نمایش درآمد تا حسینی کاشانی بر اساس آن اقدامات انجام شده تا به اکنون را در این حوزه ارائه دهد. مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: از بین 31 استان کشور تنها 14 استان اطلس فرهنگی دارند و البرز نیز از جمله استانهای فاقد اطلس فرهنگی است. به گفته وی تیم تحقیقاتی و پژوهشی پای تدوین اطلس فرهنگی البرز هستند، طرح اولیه این اطلس توسط جهاد دانشگاهی و یکی از موسسات فرهنگی مورد تأیید از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دست مطالعه قرار داشته است. مطالعات اولیه نخستین گام هایی است که برای داشتن یک اطلس فرهنگی باید به آن دست یافت. شناسایی مراکز فرهنگی و هنری از سالن های سینما و تئاتر، فرهنگسراها، کتابخانه ها، دکه های مطبوعاتی، کتاب فروشی ها، چاپخانه ها، انتشارات تا مهدکودک، مدارس، دانشگاه ها، مساجد، هیئت ها، کانون های تبلیغاتی، موزه ها، کافی نت ها، اردوگاه ها، پارک ها و...همگی در زمره اطلاعات اولیه اطلس فرهنگی قرار دارند. کاشانی می افزاید: اطلس فرهنگی فقط جغرافیای فرهنگی نیست بلکه نویسندگان، شاعران، هنرمندان و اهالی فرهنگ هنر نیز بخشی از اطلس فرهنگی به شمار می روند.
جمع آوری اطلاعات اولیه اطلس فرهنگی البرز نیازمند عزمی جهادی
مدیرکل ارشاد البرز می گوید: از 95 شاخص تعیین شده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در حال حاضر 25 شاخص آن زیر مجموعه ارشاد قرار دارد و مابقی شاخص ها زیر نظر سایر دستگاه ها است که باید اطلاعات آن را بروز رسانی کرده و در اختیار اداره کل ارشاد قرار دهند که جمع آوری اطلاعات اولیه خود نیازمند عزمی جهادی از سوی مسئولان امر است؛ چرا که اگر اطلاعات اولیه تکمیل نباشد این نقشه نیز کامل نخواهد بود. وی می افزاید: پس از تکمیل، اطلاعات بر اساس پراکندگی مکانی بر روی نقشه منتقل خواهد شد. در واقع اطلس فرهنگی یک نقشه جغرافیایی مکانی است که اطلاعات فرهنگی را نیز به همراه خود دارد. در این نقشه هر گونه اطلاعات فرهنگی با سبقه و تاریخچه آن در معرض دید مخاطبان قرار می گیرد. کاشانی می گوید: هنوز در حال تکمیل این اطلاعات هستیم و باید دستگاه ها همکاری لازم را داشته باشند تا به فاز دوم این طرح فرهنگی برسیم. اعضای شورای فرهنگ عمومی استان پس از ارائه گزارش مذکور به این اتفاق نظر رسیدند دستگاه هایی که اطلاعات خود را تکمیل نکرده اند پس از ارسال فرم ها از سوی اداره کل ارشاد نسبت به تکمیل اطلاعات خود همکاری کنند. این موضوع تا جایی حایز اهمیت به شمار می رود که به عنوان یکی از موضوعات قابل طرح در شورای اداری استان به آن پرداخته خواهد شد.
ضرورت توزیع عادلانه بودجه های فرهنگی در استان
این مهم موضوعی بود که رئیس شورای فرهنگ عمومی استان آیت الله همدانی به آن اشاره کرد و گفت: در حال حاضر امکانات فرهنگی استان به تناسب در سطح شهر گسترده نشده است و شورای فرهنگ عمومی جایگاهی است که می توان این امر را مدیریت کرد و برای آن طرح و برنامه ارائه داد. وی افزود: باید بودجه های فرهنگی دستگاه ها در استان احصا و براساس آن سیاست گذاری شود.
فضای شهر رنگ و بوی رمضانی به خود گیرد
وی همچنین با اشاره به قرارگیری در آستانه ماه مبارک رمضان شهرداری کرج را متولی امر فضاسازی شهری در این رابطه دانست و افزود: شهرداری به عنوان متولی امر آثار ترویج فرهنگ روزه داری و افطاری های ساده را با مشارکت سایر دستگاه ها در سطح شهر داشته باشد.
رمضان ماه سنجش عملکرد اهل معرفت
امام جمعه کرج همچنین حلول ماه مبارک رمضان و آغاز سرفصلی جدید برای خودسازی را به محور دیگری از سخنان خود اختصاص داد و این ماه را ماه اهل دل دانست، ماهی که اهل معرفت عملکرد سالانه خود را بر اساس تقویم این ماه برنامه ریزی و تنظیم می کنند و آن را پلی برای رشد و تعالی خود قرار می دهند و اینگونه از روزمرگی ها رهایی می یایند. وی بر مراقبت از اعمال نیز تأکید کرد و افزود: ایجاد برخی چارچوب و قیود اخلاقی موجب کمال انسان می شود.
دشمن شناسی از رموز مقاومت در برابر استکبار
امام جمعه کرج یکی از رمزهای مقاومت در برابر استکبار را شناخت ماهیت دشمن دانست و تصریح کرد: در جنگ نرم و سخت باید دشمن را شناخت و یکی از رموز مقاومت و حفظ ارزشها دشمن شناسی است. رئیس شورای فرهنگ عمومی استان البرز در ادامه جنگ نرم را مهمترین ترفند دشمن خواند و افزود: شناخت ابزارهای جنگ نرم در زمره ابزارهای دشمن شناسی قرار می گیرد و اگر ما مختصات جنگ نرم را ندانیم در میدان مبارزه موفق نخواهیم بود بنابراین شناخت مختصات دشمن و حفظ هشیاری به عنوان مهمترین پیش شرط ها به شمار می رود. وی افزود: در این میان نباید از باورها، اعتقادات، آرمانها و آموزه های دینی فاصله بگیریم چرا که غفلت از این ارزش ها ریزش را به دنبال خواهد داشت. نماینده ولی فقیه در ادامه استراتژی های دشمن را با گذر از چهار مسیر تغییر در باورها، افکار و اندیشه، رفتار و در نهایت ساختار میسر دانست و گفت: استراتژی دشمن از تغییر در باورها به ساختار ختم می شود. وی با تأکید بر ضرورت حفظ هشیاری افزود: دشمن یک شبه نفوذ نخواهد کرد و قطعاً هشیاری کامل در کنار ارتقاء توان رزمی از مولفه هایی است که باید مد نظر قرار گیرد. رئیس شورای فرهنگ عمومی استان البرز در ادامه با طرح این سوال که حفاظت مرزهای عقیدتی و فرهنگی در شرایطی که رسانه های مجازی، ماهواره ها، پیامک ها و... ما را احاطه کرده اند چه وضعیتی دارد؟ رسالت مسئولان را متذکر شد و گفت: هر چند مردم ، حوزه ها، دانشگاه ها و حسینیه ها به نوعی حرکت هایی خودجوش را آغاز کرده اند اما وظیفه ما مسئولان در مقابل این هجمه ها چیست؟ وی عنوان کرد: در برهه ای که دشمن هر روز مسئله سازی می کند، هر روز در صدد ایجاد یأس و ناامیدی در جامعه است وظیفه ما مسئولان در مقابله با این مبارزه نابرابر خطیر تر شده است. آیت الله حسینی همدانی ادامه داد: پس از جنگ سخت و نرم دشمن؛ نبرد سوم قطعاً سخت تر و پیچیده تر خواهد بود و این برنامه ریزی برای مبارزه را در جنگ تمام عیار اقتصادی و فرهنگی می طلبد. ادامه سی و امین جلسه شورای فرهنگ عمومی استان البرز به رونمایی از کتاب حکمت رضوی در چهارمین جشنواره ملی نهضت کتابخوانی رضوی اختصاص داشت.
بازگشت