13 دی 1390
شماره خبر: 3577

70 درصد نانواییهای کرج نیازمند بهسازی هستند/ نان سفره مردم را دریابید

سپیدار‌آنلاین: گروه گزارش

70 درصد نانواییهای کرج نیازمند بهسازی هستند/ نان سفره مردم را دریابید

نان قوت لا یموت سفره های ایرانی، از جمله اقلام مصرفی است که با عدم توجه به کیفیت تولید آن، بیشترین ضایعات و هدر دهی را دارد و از این رو با فرسود گی اغلب نانواییهای کرج به نظر می رسد باید مسئولان با عزمی راسخ نان سفره مردم را دریابند.
نان از جمله موارد مصرفی ایرانیان است که کیفیت پائین آن می تواند بیشترین ضایعات و هدر دهی را داشته باشد. اکنون که یک سال از هدفمندی یارانه ها در خصوص قوت لا یموت ایرانیان گذشته نیاز به بررسی تحقق اهداف این طرح که مهمترین آن اصلاح الگوی مصرف است، بارز و محسوس است.عوامل زیادی در تولید نان با کیفیت و قرار گرفتن آن در سفره ها با کمترین دور ریز نقش دارند که از کشاورز، کاشت گندم، مراقبت و جلوگیری از سن زدگی گندم آغاز و به تولید آرد، عدم استفاده از مواد غیرمجازمانند جوش شیرین و بهداشت و بهسازی نانوائی ها ختم می شود.با بررسی وضعیت، آرد و گندم و نان و نانوائی ها آنچه مشهود به نظر می رسد، تاثیر مثبت اجرای هدفمندی یارانه ها در خصوص آرد و گندم و نان بر کاهش ضایعات، ارتقا کنترل کیفیت و افزایش ظرفیت های ذخیره سازی در بخش خصوصی است؛ اما با این وجود آمار و ارقام گویای شرایط نامناسب بهداشتی و بهسازی درعمده نانوائی های شهرستان کرج است.
هدفمندی یارانه آرد وگندم و نان مصداق بارز اصلاح الگوی مصرف
سید یحیی سید آقائی بالاترین تاثیر اجرای طرح هدفمندی یارانه ها را در کاهش مصرف و صرفه جوئی بی نظیر آرد، گندم و نان عنوان کرد و گفت: مصداق بارز کاهش الگوی مصرف که عمده هدف اجرای طرح بود در مصرف نان نمایان است.مدیر کل شرکت غله و خدمات بازرگانی، بالاترین آمار صرفه جوئی را متعلق به امسال و بعد از هدفمندی یارانه ها عنوان کرد و گفت: طرح در دو مرحله و با تغییر در قیمت آرد و بعد از آن تغییر در قیمت فروش گندم اجرا شد که وجود 30 درصد ضایعات آرد و گندم و نان از دلایل محکم لزوم اجرای طرح بود.وی افزود: سهم ضایعات نان در کرج در سال گذشته و قبل از اجرای طرح، ماهیانه شش هزار و 48 تن یعنی حدود 30 درصد بوده که این رقم بعد از هدفمندی به ماهیانه سه هزار و 24 تن و در واقع به نصف رسیده است.وی در خصوص مصرف آرد خبازی، از 278 میلیارد و 640 میلیون ریال صرفه جوئی سالانه خبر داد و گفت: مصرف آرد و نان قبل از هدفمندی یارانه ها ماهیانه 18 هزار تن بوده که امسال این رقم به 12 هزار و 600 تن رسیده است.
90 در صد کاهش سن زدگی گندم بعد از هدفمندی یارانه ها
سید آقائی، کاهش 90 درصدی سن زدگی در سال 90 را از بزرگترین و بهترین نتایج اجرای طرح عنوان کرد و گفت: در سال گذشته 13.4 درصد سن زدگی داشتیم که به برکت طرح و تاثیر مثبت آن بر افزایش کنترل کیفیت، این رقم به 1.2 در سال جاری رسید.گزارش شرکت غله و خدمات بازرگانی بیانگر تاثیر بسیار مثبت اجرای طرح هدفمندی یارانه ها در خصوص آرد و گندم و نان است اما آنچه واضح و مبرهن جلوه می کند حضور نان بی کیفیت در برخی از سفره ها است که بی شک بررسی عوامل دیگر دخیل در تولید نان را می طلبد.یکی از مهمترین و تاثیر گذارترین عوامل در تولید نان با کیفیت، بهداشت و نوسازی و بهسازی نانوائی و عدم تخلف بهداشتی آنها، هم به لحاظ کیفی و هم کمی است.در سال 89 تعداد هزار و 623 نانوائی در کرج با مجوز و پروانه کسب فعالیت داشتند که این رقم امسال به هزار و 893 نانوائی افزایش یافته اما آنچه مهم می نماید بررسی وضعیت عملکردی این نانوائی ها و میزان رضایت مردم از نان تولیدی آنها است.
68 درصد نانوائی های کرج نیاز به بهسازی دارند
کبری جودکی در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص وضعیت بهداشتی و نیاز بهسازی نانوائی های کرج گفت: در سال قبل از کل نانوائی های فعال تنها 539 نانوائی بهسازی شده بود که امسال این تعداد با 13 درصد رشد به 607 رسیده اما متاسفانه هنوز هم تنها 32 درصد نانوائی ها بهسازی شده و نیاز به بهسازی در 68 درصد نانوائی های کرج محسوس است.وی ادامه داد: امسال با 24 درصد رشد نسبت به سال گذشته، 846 نانوائی دارای شرایط نسبتا استاندارد بهداشتی هستند، در واقع در حال حاضر، 45 درصد نانوائی ها دارای شرایط بهداشتی مناسب و مطابق استانداردهای مرکز بهداشت بوده و 55 درصد آنها فاقد استانداردهای بهداشتی است.این مسئول گفت: در یک جمع بندی کلی حدود 78 درصد نانوائی های کرج به توجه و ساماندهی به لحاظ بهداشتی یا بهسازی نیاز دارند.وی در خصوص تعداد نانواییهایی که تحت آموزش بهداشت قرار گرفتند، گفت: در سال 89 تعداد نانوایانی که تحت آموزش بهداشت مطابق معیارها و استانداردهای مرکز بهداشت قرار گرفتند، دو هزار و 610 بود که این رقم در سال جاری با 11 درصد افزایش به دو هزار و 880 نانوا رسیده که امیدواریم با تلاش های صورت گرفته و توجه بیشتر به مقوله آموزش بهداشت، در سال آینده همه نانوایان فعال تحت آموزش قرار گیرند.
89 درصد کاهش تخلف در کم فروشی و گرانفروشی
رئیس اداره تعزیرات آرد و نان تعداد شکایات مردمی در سال 90 را با 628 درصد افزایش نسبت به سال گذشته بالغ بر هزارو 986 شکایت عنوان و تصریح کرد: عمده شکایات امسال مربوط به اردیبهشت ماه و در واقع اولین ماه اجرای طرح و افزایش نرخ نان بوده که از ماههای بعد شکایات سیر نزولی طی کرده و آخرین بررسی نشان از 89 درصد کاهش تخلف کم فروشی و گرانفروشی دارد.پرویز زرگر با بیان کاهش تخلفات گفت: در سال گذشته 225 میلیون اخذ جریمه از واحدهای متخلف داشتیم که این رقم در سال جاری به 24 میلیون جریمه رسیده است.آنچه از آمار و ارقام ذکر شده نمایان است، دشواری تصمیم گیری در مورد سامان یافتن یا عدم سامانی وضعیت کیفی و کمی نانوائی ها و به تبع آن نان در شهرستان کرج است؛ از آنجا که نهادهای مختلفی در تولید نان و عوامل مربوط به آن دخیل بوده و هریک گزارشی از دید کار خود ارائه می دهند، تصمیم گیری و قضاوت کلی کمی مشکل است.اما آنچه در زندگی روزمره شاهد هستیم، حاکی از آن است که هنوز تا تولید وعرضه نان با کیفیت و ساماندهی نانوائی ها طبق استانداردهای معلوم، فاصله داشته و نیازمند هماهنگی بین بخشی بیشتر و اراده و عزم ملی قوی تر هستیم هرچند که اجرای طرح بزرگی چون هدفمندی یارانه ها بسیاری از مشکلات را از میان برداشته باشد

لیلا جعفری- مهر

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود