4 دی 1399
شماره خبر: 247040

ضرورت احیای آرین با دانش بومی

سپیدار‌آنلاین: گروه گزارش

ضرورت احیای آرین با دانش بومی


اهمیت احیای یک لاین مرغ بومی کشور موسوم به «آرین» ، مسوولان و کارشناسان امر را بر آن داشت تا یک برنامه با عنوان «طرح ملی ارتقای امنیت و سلامت گوشت مرغ» را تدوین و به اجرا بگذارند.
حوزه تولید و تامین غذا، اساسی‌ترین بخش مقابله با تحریم در هر کشور بوده و کشوری که به دنبال دستیابی به خودکفایی در این حوزه نباشد به ‌سادگی توسط قدرت‌های جهانی از صحنه تعاملات جهانی حذف خواهد شد.اگر امروزه می ‌بینید که کشورهایی ادعای ابرقدرتی دارند و در امور سایر کشورها به خود حق دخالت می‌دهند و تهدید می‌کنند، فقط به خاطر پیشتازی آن‌ ها در ساخت اسلحه و تجهیزات جنگی نیست.
شوروی سابق کشوری دارای انواع و اقسام سلاح‌ ها و فناوری‌ های پیشرفته فضایی بود، اما به دلیل ناتوانی در تأمین غذای مردم کشورش، از هم فروپاشید.امپراتوری بزرگ عثمانی نیز همین وضعیت را در جنگ جهانی اول تجربه کرد. امروزه آمریکا بیش از ۱۰ برابر و اتحادیه اروپا به‌طور متوسط بیش از پنج برابر نیاز جمعیت خود ، غذا تولید می‌کنند.hین حجم از تولید نه فقط به‌خاطر جلوگیری از تحریم شدن توسط سایر کشورهاست، بلکه به خاطر به وجود آمدن امکان تحریم غذایی کشورهای دیگر است.بنابراین بسیار ضروری است که در کشورمان بتوانیم در تولید غذا و نیز نهاده‌های اولیه لازم در تولید محصولات استراتژیک کشاورزی به خودکفایی دست یابیم و امروز راه مقابله با تحریم‌ها به فرموده مقام معظم رهبری قوی شدن برای مصون شدن در برابر تحریم‌ها است.درپی تحریم ظالمانه بین المللی و ممنوعیت صادرات نژادهای خارجی مرغ اجداد به جمهوری اسلامی ایران در سال گذشته و پیرو دستور مقام معظم رهبری برنامه ملی احیای مرغ لاین آرین با محوریت وزرات جهادکشاورزی و مشارکت دستگاه ها و سازمان های مختلف تدوین مصوب و اجرا شده است.استمرار این تحریم به معنی قطع کامل زنجیرۀ تولیدِ گوشت مرغ کشور بود که ۷۱ درصد از سبد پروتئین خانوار ایرانی را تشکیل می‌داد؛ به بیان دقیق‌تر، این تهدید به معنی توقف تولید گوشت مرغ در سال ۱۴۰۰ و ایجاد یک بحران ملی در حوزۀ امنیت غذایی بود؛ اما به لطف الهی جمهوری اسلامی از این تهدید جدید نیز یک فرصت ساخت.دستورات حکیمانه رهبر معظم انقلاب اسلامی و تأکید ریاست جمهوری و اهتمام ویژۀ وزیر جهادکشاورزی بر احیای مرغ لاین آرین، نقطۀ عطفی شد تا صنعت مرغ کشور از وابستگی به خارج رهایی یابد.اجرای برنامه های ملی «احیای مرغ لاین آرین» و «مدیریت سنی پرورش طیور (مرغ سایز)» به منظور ارتقای امنیت و سلامت گوشت مرغ با محوریت وزارت جهادکشاورزی و ۱۸ دستگاه و نهاد دخیل در تأمین امنیت غذایی کشور از خرداد ماه سال ۱۳۹۹ آغاز گردید.
لاین چیست؟

جمعیت خاصی از حیوانات که دارای ویژگی‌های ژنتیکی مشخص بوده و فقط با حیوانات خالص و هم نژاد خود آمیزش نموده و قادر به تولید حیواناتی مشابه خود باشند لاین نامیده می‌شوند.
مزایای لاین بومی آرین

مدیر امور طیور جهاد کشاورزی استان البرز در خصوص مزایای ایجاد لاین بومی در ایران گفت: ایران تنها دارنده لاین مرغ در خاورمیانه است و امروز ورود لاین آرین به زنجیره طیور فواید متعددی همچون تحقق شعار خودکفایی و کاهش هزینه‌های واکسیناسیون دارد.مجید مرادخانی افزود: کنترل بیماری ها به واسطه مقاومت بالای مرغ آرین به بیماریهای واگیردار، طول دوره رشد کوتاه تا رسیدن به وزن استاندارد و در نتیجه افزایش ۳۰ درصدی جوجه ریزی و افزایش سود مرغداران از دیگر مزایای لاین مرغ است.وی اظهار داشت: برای احیای لاین آرین در تمام استان ها برنامه ریزی هایی انجام شده ولی در استان البرز هنوز هیچکدام از تولیدکنندگان متقاضی پرورش لاین بومی برای اجرای طرح ملی ارتقای مرغ سایز نشده اند.وی گفت: به همین منظور برای هدایت مرغداران به این سمت و سو، برنامه های تشویقی همچون اولویت تامین و تحویل نهاده ها و تسهیلات کم بهره به این افراد برای آنان در نظر گرفته شده است.وزارت جهاد کشاورزی نیز اقدامات موثری جهت تکمیل فرآیند احیای کامل لاین مرغ آرین انجام داده است در از آن جمله ارائه بسته‌های حمایتی از پرورش دهندگان مرغ آرین حمایت خواهد کرد و دادن سهم بازاری به آن، در حال حاضر سیکل اصلاح نژادی این سویه بومی مرغ تکمیل شده و شاهد حضور دوباره این نژاد بومی در بازار کشور و منطقه باشیم.
برنامه ملی ارتقای امنیت و سلامت گوشت مرغ

یکی از اعضای هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور نیز در خصوص مزایای مرغ لاین در ابتدا به نقش پروتئین حیوانی در سلامت انسان اشاره کرد و گفت: نقش پروتئین حیوانی در تامین و ارتقا امیت غذایی بسیار حائز اهمیت است.دکتر محمدحسین نعمتی افزود: به طور معمول هر فرد یک گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن نیاز دارد تا یک سوم آن از طریق منابع پروتئین حیوانی تامین شود.وی اظهار داشت: گوشت مرغ به دلیل ارزش غذایی بالا و قیمت مناسب از منابع پروتئینی مهم به شمار می‌رود در کشور ما با توجه به سرانه مصرف گوشت مرغ که حدود ۲۸ کیلوگرم است، نزدیک به ۷۰ درصد از پروتئین حیوانی مورد نیاز از این طریق تامین می‌شود.معاون پژوهش و فناوری و انتقال یافته های مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی زنجان ادامه داد: از سوی دیگر از نظرحجم سرمایه‌گذاری و چرخش مالی، صنعت مرغداری بعد از صنعت نفت در رتبه دوم قرار دارد که بیش از ۲.۵ میلیون نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم با آن درگیر هستند.بنابراین توسعه این صنعت چه به لحاظ اقتصادی و چه به لحاظ امنیت غذایی دارای اهمیت بسزایی است.
لاین آرین مورد غفلت قرار گرفت

نعمتی در ادامه به بیان مزایای مرغ لاین می پردازد و می گوید: جمعیت خاصی از حیوانات که دارای ویژگی‌های ژنتیکی کاملا مشخص بوده و صرفا با حیوانات خالص و هم نژاد خود آمیزش نموده و قادر به تولید حیواناتی مشابه خود باشند لاین نامیده می‌شوند.در بین کشورهای دنیا تنها کشورهای آمریکا، انگلیس، هلند، برزیل، هند، آلمان، فرانسه و ایران صاحب علم و فناوری موسوم به مرغ لاین هستند.وی افزود: مرغ لاین آرین که در محل بابل کنار مازندران واقع شده است همانند دیگر نژادهای خارجی از پتانسیل رشد بسیار مطلوبی برخوردار بوده بطوری که در اواخر دهه ۷۰ بیش از ۸۵ درصد جوجه گله اجداد کشور از طریق همین لاین تامین می‌شد که متاسفانه این سرمایه عظیم مورد غفلت واقع شده است.بنا بر ادعای نعمتی، امروزه وزارت جهاد کشاورزی تلاش دارد تا ضمن احیای لاین مرغ آرین در وهله اول کشور را از وابستگی به جوجه مرغ اجداد نجات دهد و سپس بتواند ارز آوری مناسبی برای کشور ایجاد کند.
کیفیت تولید و مصرف گوشت مرغ در ایران

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی بیان داشت: با توجه به اهمیت گوشت مرغ در سبد غذایی خانوارها، توجه به کمیت و کیفیت گوشت تولیدی ضرورت دارد.وی، یکی از موارد شاخص در تعیین کیفیت گوشت مرغ را وزن متناسب با سن پرنده دانست و گفت: پیشرفت‌های ژنتیکی و بهبود روش‌های مدیریتی- تغذیه‌ای سبب شده است که جوجه‌های گوشتی ظرف مدت کوتاهی به وزن مناسب بازار برسند.
وی ادامه داد: امروزه در بیشتر کشورهای جهان تولید مرغ با وزن استاندارد صورت می‌گیرد ولی در کشور ما متاسفانه بدلایل مختلف، مدت پرورش جوجه گوشتی به بیش از ۵۰ روز افزایش یافته و این امر منجر به تولید مرغ‌های با وزن کشتار نزدیک به ۳ کیلوگرم شده است.این محقق، مرغ استاندارد را مرغی دانست که تولید و عرضه گوشت مرغ با وزن یکسان و دامنه وزنی کم در یک دوره پرورش باشد.نعمتی تاکید کرد: تولید مرغ در سن کمتر و عرضه لاشه با وزن لاشه ۱.۲ تا ۱.۸ کیلوگرم در واقع اجرای سیاست تولید محصول سالم است.در این فرایند، طول دوره پرورش از ۵۰ روز به ۳۵ الی ۴۰ روز کاهش یافته تا از این طریق بتوان مرغ استاندارد تولید کرد.

منبع ایرنا

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود