Logo

صفحه اصلي > گفتگو > ۹۲ درصد جرائم استان البرز در شهرستان کرج اتفاق می‌افتد

۹۲ درصد جرائم استان البرز در شهرستان کرج اتفاق می‌افتد


7 تیر 1393. نويسنده: monshi
۹۲ درصد جرائم استان البرز در شهرستان کرج اتفاق می‌افتد


فرمانده انتظامی کرج گفت: ۹۲ درصد از جرائم استان البرز مربوط به جغرافیای شهرستان کرج با احتساب فردیس است؛ البته در کل کشور این‌طور است و جرائم مراکز استان‌ها از اصل جمعیت تبعیت نمی‌کند.
همواره در هر امری قانون پیشگیری مقدم بر درمان، مطرح است؛ حوزۀ وقوع جرم نیز از این امر مستثنی نیست و همواره بحث پیشگیری از وقوع جرم در سطح جامعه دغدغه است. همین موضوع بهانه ای می شود تا گفت وگوی با سرهنگ سید حسین سیدحقیقی که 8 ماهی است فرماندهی انتظامی شهرستان کرج را برعهده دارد موضوعات مربوط به پیشگیری را بیشتر شامل شود. آنچه می خوانید مشروح گفت وگوی با فرمانده انتظامی شهرستان کرج است.
یکی از بخش های فعالیتی شما در ناجا به مطالعات و تحقیقات و بحث پیشگیری مربوط است؛ با توجه به جرم خیزبودن شهرستان کرج، چه مطالعاتی در زمینه علل جرم خیزی این کلان شهر صورت گرفته است؟
سید حقیقی: برای باز کردن موضوع، بحث نظری مطرح می کنم، پیشگیری یک کار جمعی است، وقتی مفهوم پیشگیری را به کار می بریم ذهن به سمت یک کار جمعی هدایت می شود. در بحث پیشگیری از جرم، فقط توجه ها به نیروی انتظامی و دستگاه قضایی جلب می شود، در حالی که پیشگیری یک اقدام جمعی است؛ کاری که ما انجام می دهیم جلوگیری از وقوع جرم است نه پیشگیری از جرم. جلوگیری به این معنا که به صورت مقطعی با موضوعی برخورد می کنیم، اساساً ریشه های جرم در نقاطی است که در حوزۀ اختیارات نیروی انتظامی و دستگاه قضائی نیست. بخش قابل توجهی از جرائم، بویژه سرقت، به علت بیکاری است، بخشی دیگر از سر اعتیاد و جهت تأمین مواد مخدر به سرقت روی می آورند و ریشه ای برخورد کردن با این موضوعات وابسته به کارهای فرهنگی است. در ارتباط با پیشگیری، نهادهای مسئول عزم جدی ندارند؛ 28 نهاد در ارتباط با پیشگیری از جرم دخیل هستند که فعلاً فقط دستگاه قضائی و نیروی انتظامی درگیر موضوع هستند و مابقی دستگاه ها به این مقوله ورود نکرده اند. برای تأکید بر موضوع به کاری دانشگاهی که تحت عنوان عوامل مؤثر در پیشگیری از سرقت صورت گرفته بود اشاره می کنم؛ برخلاف اینکه همه فکر می کنند اگرنیروی انتظامی پرقدرت عمل کند آمار سرقت پایین می آید؛ نتایج این تحقیق نشان می داد نیروی انتظامی فقط 4درصد در پیشگیری از سرقت سهیم است، 96 درصد برمی گردد به 28 نهادی که عرض کردم و اقدامات ریشه ای در ارتباط با اشتغال، فرهنگ و دیانت.به عنوان مثال هستند افرادی که به شدت در تنگدستی به سر می برند ولی باور اعتقادی اجازه نمی دهد به سرقت روی بیاورند. باید نهادهای تقویت باورهای دینی در این حوزه وظیفۀ خود را بدرستی انجام دهند.بیکاری و ایجاد اشتغال از مقولاتی است که به شدت در کنترل جرائم تأثیرگذار است، برخی مناطق هم ضعف های فرهنگی دارد که جرائم از آنها نشأت می گیرد، اگر نهادهای مرتبط در این مواردی که ذکر کردم ورود نکنند، پیشگیری از جرم اتفاق نمی افتد.
نیروی انتظامی خود یکی از آن 28 نهاد است، بحث های پیشگیری در دستگاه شما چقدر اولویت دارد و در این زمینه چه کرده اید؟
سیدحقیقی: در سال جاری به طور خاص مبارزه با سرقت در دستور کار ما قرار گرفت، با اقدامات صورت گرفته در 2 ماهۀ اول سال جاری ما شاهد کاهش سرقت در جغرافیای کرج بودیم. از سوی دیگر ما با تعاملی که با دستگاه قضائی داشتیم، اجرای احکام در ملاء عام را داشتیم و از فضای روانی ایجاد شده استفاده کردیم. اطلاع رسانی دربارۀ این اعدام ها در نقاط آلوده که گروه مجرمین آنجا سکونت دارند نیز صورت گرفت.
شما جامعه آماری را در دسترس دارید که می شود ریشه های ارتکاب به جرم را دربارۀ آنها بررسی کرد، چقدر در حوزۀ استانی به بحث های پژوهشی روی آوردید؟
سیدحقیقی: از سال های قبل در نیروی انتظامی سازمان تحقیقات و مطالعات ناجا را داشتیم، که صرفاً در مرکز بود و ردۀ متناظرش در استان ها وجود خارجی نداشت، اما با رویکرد فرهنگی که در دستور کار پلیس در چند سالۀ اخیر قرار گرفته است از سال 86 رده های استانی این واحد هم برپا شده است. از طریق این مرکز دنبال پژوهش هستیم تا ریشه های جرائم را واکاوی کنیم، کارهای عدیده ای هم با واحدهای دانشگاهی داشتیم، بسیاری از پایان نامه ها با عناوین جرم شناسی بوده است و برکات خاص خود را داشته است. بخش قابل توجهی از سارقان افرادی هستند که برای بار اول روی به سرقت آورده اند اگر بخواهم مصادقی از نتایج تحقیقات را بگویم، آمار قدری تکان دهنده است، به عنوان مثال بخش قابل توجهی از سارقین افرادی هستند که برای بار اول روی به سرقت آورده اند، در گذشته اما اینطور نبود، افراد سابقه دار بودند و پلیس برای شناسایی آنها کارش راحتتر بود، مجرمین شناسنامه دار بودند. شناسایی و دستگیر سارقین غیر سابقه دار برای پلیس سخت تر است و این نشان دهندۀ این واقعیت است که افراد جدیدی وارد عرصۀ جرم شده اند و این به صلاح کشور ما نیست. باید بگویم نه تنها درباره اینکه افراد مجرم بازپروری شوند موفق نبودیم، روز به روز افراد جدیدی وارد گردونۀ جرم شده اند، لذا واقعاً در این حوزه نیازمند عزم ملی هستیم.
شما در صحبت هایتان تأکید بر همکاری بین بخشی دارید، از سوی شما گامی در این جهت برداشته شده است؟
سیدحقیقی: ما بحثی را تحت عنوان لایحه قانون پیشگیری از جرم داریم، متأسفانه در مجلس چندین سال است که خاک می خورد. این لایحه می تواند مثمر ثمر باشد، براساس این لایحه ما چیزی به عنوان شورای پیشگیری از جرم در استان ها داریم، دبیری این شورا با رئیس دادگستری استان است و همۀ 28 سازمان در این شورا عضو هستند و وظایف به طور کامل تشریح شده است. در حال حاضر هم جلسات و نشست های مشترک با دستگاه های مسئول داریم ولی ضمانت اجرایی برای تصمیمات این جلسات وجود ندارد، این خلاء در قانون پیشگیری از جرم پیش بینی شده است.
حال که پیشگیری از جرم آنگونه که باید مورد توجه نبوده است و خلاء های قانونی هم در این حوزه وجود دارد، برای ما بگویید در شرایط حاضر در میان جرائمی که در استان صورت می گیرد چند درصد مربوط به شهرستان کرج می باشد؟
سیدحقیقی: 92 درصد از جرائم استان مربوط به جغرافیای شهرستان کرج با احتساب فردیس است؛ البته در کل کشور اینطور است که جرائم مراکز استان ها از اصل جمعیت تبعیت نمی کند. به طور میانگین در سطح کشور 50 درصد جرائم استان ها مربوط به مراکز آنهاست؛ اما البرز همه چیزش کرج است؛ ضمن تمرکز جمعیتی استان در شهرستان کرج باید به این نکته هم توجه داشت که سایر مناطق استان جذابیتی برای مجرمین ندارد، و جذابیت ارتکاب جرم در کرج بیشتر است. از سوی دیگر کرج شرایط ویژه ای دارد، جمعیت کرج تشکیل شده از فرهنگ ها و قومیت های متنوع است؛ وقتی جمعیت یک دست باشد اولاً پیوستگی اجتماعی را به دنبال خود دارد و از سوی دیگر محدودیتی را برای افراد ایجاد می کند. افراد از آنجایی که در این شهر شناخته شده نیستند، نظارت همگانی برآنها زیاد نیست و روی به جرائم می آورند، ولی خوب شهرستانی مثل هشتگرد اینگونه نیست، هشتگرد محیط محدودی است که جمعیت بومی هم دارد، نظرآباد هم همین‌طور، ولی در کرج افراد در جمعیت گم می شوند. از سوی دیگر وجود زندان ها در کرج معضلاتی را بر این شهرستان تحمیل کرده است؛ به عنوان مثال در خصوص آزادی زندانی ها شاهد اتفاقاتی هستیم که خود زمینه ساز وقوع جرم است؛ زندانی با جیب خالی و بدون همراه داشتن کمترین امکاناتی مثلاً کفش و لباس مناسب از زندان آزاد می شود و این موجب شروع سرقت و ارتکاب جرم از همان جلوی در زندان می شود. با مسئولان در شورای تأمین صحبت کردیم اینها را زمان خاصی و با شرایط بهتر از زندان آزاد کنند ولی متأسفانه همچنان شاهد چنین اتفاقاتی هستیم.
یکی از نکاتی که دربارۀ کرج نگران کننده است فعالیت لابراتوارهای تولید مواد مخدر صنعتی است، با توجه به اینکه امام جمعه شهرستان هم نسبت به این موضوع ابراز نگرانی کردند، آماری از پاکسازی لابراتوارهای تولید مواد مخدر صنعتی وجود دارد؟ در این زمینه پلیس چه اقداماتی داشته است؟
سید حقیقی: در گذشته بله وضعیت فعالیت لابراتوارهای تولید مواد مخدر صنعتی در کرج نگران کننده بود؛ ولی با اقداماتی که صورت گرفت سال گذشته 25 لابراتوار در کرج پاکسازی شد که برخورد قضایی خوبی هم از سوی دستگاه قضا صورت گرفت و در حال حاضر فعالیت های این تیم ها به شدت گذشته نیست.
این موضوع که پلیس کار جلوگیری انجام می دهد نه پیشگیری، در کنار احکامی که در محاکم قضایی صادر می شود باعث شده است نیروهای پلیس هم در مواردی نسبت به وقوع جرم بی تفاوت و حتی بعد از وقوع جرم از پیگیری ها دلسرد شوند این موضوع را چگونه می توان تبیین کرد، اینطور پیش رود همان جلوگیری هم اتفاق نمی افتد!
سیدحقیقی: در قانون ما متأسفانه لحظۀ شروع به جرم را جرم تلقی نکرده اند، باید جرم محقق شود؛ به همین اعتبار افرادی که دستگیر می شوند برای اعلام سرقت و غیره به مراجع قانونی که می روند قانونی برای اقدام به جرمشان وجود ندارد و با کمال تأسف آزاد می شوند. مأمور وقتی می بیند فردی را چندبار دستگیر می کند برخوردی با او صورت نمی گیرد سرخورده می شود.
با توجه به اینکه گفته می شود کلانتری های آماده در سایت های مسکن مهر داریم چرا توسط نیروی انتظامی تحویل گرفته نمی شود؟
سیدحقیقی: این موضوع 2 جنبه دارد، اولاً اینطور نیست که ما هر جا اراده کردیم کلانتری راه بیاندازیم، این نه در اختیار بنده است، نه فرمانده استان و نه حتی فرمانده ناجا؛ کلانتری نیازمند ساختار است و این را ستاد کل نیروهای مسلح باید تعریف کند. نکتۀ دوم اینکه اساساً جمعیتی آنجا ساکن نیست، جمعیت باید ساکن شود تا ما امنیتش را برقرار کنیم؛ این ها می گویند کلانتری بزنید بعد مردم ساکن شوند.
در خصوص عفاف و حجاب نیروی انتظامی شهرستان کرج فعالیت دارد و آیا اساساً به این موضوع ورود می کند؟
سیدحقیقی: بله به صورت روزانه در نقاط آلودۀ شهر اکیپ های ما حضور دارند، دربارۀ تعدادی از خاطیان به تذکر اکتفا می شود، عده ای دستگیر می شوند و در کلانتری تعهد می دهند، تعدادی هم دستگیر و تحویل مراجع قضائی می شوند. از شهرهای مختلف و اقوام مختلف افراد در کرج حضور دارند، اغلب ارتباطات خویشاوندی هم وجود ندارد و شهروندان با هم غریبه هستند، فرد می گوید کسی من را نمی شناسد بنابراین هرطور می خواهد خود را عرضه می کند.
سؤال آخر دربارۀ وضعیت حقوق و مزایای نیروهای ناجا است، آنها علی رغم سختی های کاری که دارند از نظر رسیدگی، حقوق و مزایا نسبت به خیلی از سازمان ها در کمترین حد هستند، چرا اینطور است؟
سیدحقیقی: این فرمایش حق است و باید دولت و مجلس به این موضوع بپردازند؛ چراکه حقیقتاً هیچ تناسبی بین کاری که انجام می دهند و حقوق و مزایایی که دریافت می کنند وجود ندارد.در فلان وزارتخانه نگهبان 7میلیون حقوق می گیرد آنوقت نیروی ناجا 10 درصد آن دریافتی دارد!





منبع:تسنیم
بازگشت