Logo

صفحه اصلي > اجتماعی > طرح آموزش پیشگیری از بیماری تب كریمه كنگو در البرز آغاز شد

طرح آموزش پیشگیری از بیماری تب كریمه كنگو در البرز آغاز شد


30 خرداد 1391. نويسنده: monshi
طرح آموزش پیشگیری از بیماری تب كریمه كنگو در البرز آغاز شد

اداره كل دامپزشكی استان البرز ، طرح پیشگیری از بیماری تب كریمه كنگو دراین استان به اجرا درآورد.
در این طرح علایم بیماری تب كریمه كنگو و راههای پیشگیری از آن در قالب برشور و پارچه نوشته برای مردم تشریح شده است. تب كریمه كنگو (CCHF) یك بیماری حاد تب دار و خونریزی دهنده است كه از طریق گزش كنه، تماس با خون یا ترشحات دام و انسان بیمار، لاشه دام و پیكر انسان آلوده منتقل می شود. CCHF در انسان بیماری بسیار كشنده ای بوده و همراه با مرگ و میر بالاست.
عامل ایجاد بیماری:
عامل بیماری CCHF ویروسی است كه تحت عنوان ویروس 'بندپابرد' نامگذاری شده كه به وسیله كنه منتقل می شود.
مخازن ویروس:
محزن اصلی ویروس در طبیعت كنه ها بوده و گاو، گوسفند، بز و خرگوش نیز به عنوان مخزن مطرح هستند.
گروههای در معرض خطر:
دامداران، كاركنان كشتارگاهها، سلاخان، قصابان، كشاورزان، جنگلبانان، روستاییان، عشایر و كاركنان بیمارستانها هستند.
روش انتقال بیماری:
این ویروس از طریق تماس مستقیم با خون یا ترشحات آلوده، لاشه حیوان آلوده (انتقال به قصابها و سلاخها) سبب ایجاد همه گیری های ناگهانی می شود. بیماری از اواخر فروردین تا اواخر شهریور (زمان رشد و تكثیر كنه ها) شیوع پیدا می كند. پرندگان به بیماری مقاومند (غیر از شترمرغ)لیكن می توانند با پخش كنه های آلوده باعث اپیدمی شوند. بیماری در حیوانات معمولا بدون علامت بوده و نشانه خاصی به جز تب از خود نشان نمی دهند.
علائم بیماری در انسان:
دوره كمون بیماری در انسان به طور متوسط 4 روز و حداكثر 12 روز است. معمولا تا روز چهارم علائمی مانند تب ،سردرد، احساس سرما، خستگی، درد عضلانی، پرخونی صورت، پرخونی ملتحمه و چشم، استفراغ و دردهای بالای معده بروز می كنند. علائم خونریزی دهنده از روز چهارم شروع می شود كه به این صورت است:
خونریزی های كوچك در مخاط دهان و پوست و خونریزی از لثه ها، بینی ، معده، روده، رحم و زیر پوست ساق پا و دست ها. مرگ بیمار در اثر كم خونی، خونریزی شدید ریوی، عفونت منتشر و اختلال انعقادی داخل عروقی پیش رونده بروز می كند.
روشهای از بین بردن ویروس در مواد غذایی دامی:
مقاومت ویروس در برابر حرارت كم است و در دمای 56 درجه سانتیگراد به مدت 30 دقیقه از بین می رود، بنابراین پختن گوشت و یا پاستوریزه كردن شیر باعث از بین رفتن ویروس می شود. در كشتارگاههای صنعتی لاشه دام به مدت 24 ساعت در دمای 4-1 درجه سانتیگراد نگهداری می شود تا ویروس از بین برود. فریز كردن گوشت در منزل در دمای زیر صفر درجه سانتی گراد نیز ویروس را از بین می برد.
تشخیص بیماری:
در هفته اول بیماری و در مرحله تب می توان با نمونه گیری از خون ویروس را جدا كرد.
درمان:
اساس درمان حمایتی است و شامل تنظیم آب و الكترولیت ها و درمان اختلال انعقادی درون رگی پیش رونده است، توجه كنید كه درمان های اختصاصی توسط پزشك انجام می شود.
پیشگیری از بیماری:
بیمار مشكوك به CCHFباید ایزوله شوند و با افراد خانواده و حتی پرسنل بیمارستانی نیز در تماس نباشند. سمپاشی منازل و اصطبل ها جهت كاهش كنه ها انجام شود. مواد ضدعفونی كننده جهت گندزدایی توالت ها، محیط آلوده به خون و ترشحات آلوده مصرف شود. به دلیل اینكه متاسفانه دام بدون علامت است، باید از مصرف گوشت تازه خودداری شود و لاشه دام پس از ذبح تا 24 ساعت در دمای یك تا 4 درجه سانتیگراد قرار گیرد تا در صورت آلوده بودن ویروس های آن كشته شوند و پس از آن مصرف شود. گفتنی است این بیماری واكسن ندارد.
هشدار بهداشتی:
مردم از خرید گوشت های بدون مهر دامپزشكی (كشتار غیر مجاز) خودداری كنند
بازگشت