Logo

صفحه اصلي > اجتماعی > در فصل سرما با رژیم غذایی مناسب سرماخوردگی و آنفولانزا را از خود دور کنیم

در فصل سرما با رژیم غذایی مناسب سرماخوردگی و آنفولانزا را از خود دور کنیم


12 مهر 1402. نويسنده: monshi


یک کارشناس تغذیه با اشاره به لزوم تقویت سیستم ایمنی از طریق تغذیه سالم گفت: مصرف مایعات برای حفظ رطوبت گلو و مصرف غذاها و سبزیجات حاوی آنتی اکسیدان‌های ضروری در فصول سرد، به تقویت سیستم ایمنی و مقاومت در برابر بیماری‌های ویروسی و تنفسی کمک می‌کند.
لعیا عرب ، کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی البرز افزود: یکسری از بیماری‌ها و مسائل که مرتبط با سلامتی ما هستند مثل آلرژی فصلی، آنفلوآنزا و ویروس‌های کرونا در فصول سرد سال شایعتر شده و حتی مشکلات گوارشی نظیر یبوست که به دلیل تغییر نوع تغذیه و نوشیدن کم مایعات ممکن است ایجاد و کمتر به نظر ‌آید، افزایش می‌یابد. با شناخت این بیماری‌ها و اینکه بدانیم چگونه می‌توانیم با تغذیه مناسب سیستم ایمنی بدنمان را تقویت کنیم دیگر اولین راه حل و اقدام را درمان قرار نمی‌دهیم و راه حل‌های اساسی و پیشگیری را از طریق تغذیه دنبال می‌کنیم.وی ادامه داد:‌ در تقویت سیستم ایمنی از راه تغذیه استفاده از مواد مغذی و آنتی اکسیدان‌ها مهم و مورد توجه هستند که نقش مستقیم و تأثیرگذاری در عملکرد سیستم دفاعی بدن دارند. سه آنتی اکسیدان مهم وجود دارد که مصرف آنها ضروری است. یکی از این آنتی اکسیدان‌ها ویتامین C است که توصیه می‌کنیم به صورت سرخود از طریق مکمل‌های دارویی آن را تامین نکنیم. حتی با وجود اینکه این ویتامین محلول در آب است و از بدن دفع می‌شود، ممکن است در صورت استفاده از داروهای دیگر تداخل دارویی ایجاد کند. لذا هیچ مکملی را بدون نظر پزشک و متخصص تغذیه نباید استفاده کنیم.وی ادامه داد: منابع غذایی حاوی ویتامین C مثل لیمو شیرین، لیمو ترش و کیوی و سبزیحات مثل گوجه فرنگی و فلفل دلمه‌ای است که می‌توان به عنوان میان وعده و یا در انواع سوپ‌ها استفاده کرد و با مصرف این منابع ویتامین C مورد نیاز بدن را افزایش داد.
عرب افزود: آنتی اکسیدان مهم دیگر ویتامین E است که ویتامین محلول در چربی است و به عنوان یک ضدالتهاب عمل می‌کند. این ویتامین در بیشتر روغن‌های گیاهی مثل روغن کنجد، آفتاب گردان، روغن ذرت، سویا و کانولا وجود دارد. بادام، آووکادو و زرده تخم مرغ هم‌ حاوی ویتامین E هستند.وی ادامه داد: آنتی اکسیدان مهم بعدی که باید در تغذیه فصول سرد آن را مد نظر قرار دهیم، ویتامین A است که ویتامین محلول در چربی است و در سلامت دستگاه تنفسی و در پیشگیری از بیماری‌های تنفسی تاثیر بسزایی دارد. معمولا سبزی‌ها و میوه‌های زرد و نارنجی حاوی ویتامین A هستند و دقیقا با آغاز فصل سرما مواد غذایی دارنده این ویتامین مثل کدو تنبل، چغندر، هویج و انبه به بازار عرضه می‌شود. لبنیات و جگر هم جزو منابع این ویتامین هستند.این کارشناس تغذیه اظهار کرد: ویتامین بعدی موثر در بیماری‌های عفونی و تنفسی، ویتامین D است که به همه افراد بالای ۱۲ سال توصیه می‌کنیم ماهانه یک مکمل ۵۰۰۰۰ هزار واحدی ویتامین D را استفاده کنند و روغن یا مواد غذایی یا لبنیات مصرفیشان را غنی شده با ویتامین D انتخاب کنند.وی افزود: یکی دیگر از تقویت کننده‌های سیستم ایمنی بدن زینک یا همان روی است. معمولا گوشت‌ها بهترین منبع آن هستند. حبوبات هم که سرشار از فیبر و آهن هستند، منبع این ماده معدنی بوده و برای نوجوانان بسیار مفید است. راهکاری که می‌توان پروتئین حبوبات را غنی تر کنیم این است که حبوبات را با غلات مخلوط کرده و استفاده کنیم. غذاهایی مثل عدسی، انواع پلو با لوبیا چشم بلبلی، عدسی حاوی گندم یا جوی پخته یک پروتئین کامل مشابه مصرف گوشت بوده که مقرون به صرفه هم است.این کارشناس تغذیه اظهار کرد: امگا ۳ که یک چربی مفید است، مصرف آن در هنگام آلودگی هوا و کاهش عوارض تنفسی مفید است. این ویتامین در سویا، روغن کتان، کنجد، کلزا، گردو و ماهی‌ها وجود دارد. نکته مهم در تمام این مواردی که گفته شد این است که این نیازهای تغذیه‌ای نباید به صورت مکمل دارویی و به صورت سرخود تامین شود.وی در ادامه با تاکید بر مصرف مایعات گفت: مصرف آب و مایعات در فصول سرد بسیار تاکید می‌شود و حتما در طی روز به صورت جرعه جرعه و متناوب از مایعات استفاده شود چون باعث مرطوب شدن گلو و مخاط تنفسی شده و موجب می‌شود ویروس‌هایی مثل آنفلوآنزا و کرونا در گلو رشد نکرده و از ورود عامل این بیماری‌ها به بدن ما جلوگیری شود. همچنین در مورد آلودگی هوا در فصل سرد سال مصرف مایعات باعث می‌شود که رطوبت بدن حفظ شده و تاثیر و دریافت آلاینده‌هایی که در هوا وجود دارد، کاهش یابد.وی گفت: در فصول سرد معمولا مصرف مایعات کاهش پیدا می‌کند و به همین خاطر افراد با مشکلات گوارشی نظیر یبوست مواجه می‌شوند. راهکارش این است که از مایعات گرم، چای کمرنگ، انواع دمنوش‌ها، آب ولرم و سوپ های رقیق بیشتر استفاده شود. مصرف آب میوه چه طبیعی چه صنعتی در کسانی که مشکل دیابت دارند، توصیه نمی‌شود. چون مصرف زیاد قند و شیرینی باعث کاهش عملکرد سیستم ایمنی خواهد شد و بیشتر ما را مستعد بیماری‌های التهابی و عفونی و ویروسی می‌کند.
بازگشت