Logo

صفحه اصلي > اجتماعی > آشنایی با بیماری وبا

آشنایی با بیماری وبا


20 خرداد 1402. نويسنده: monshi
آشنایی با بیماری وبا


وبا یک بیماری اسهالی واگیردار است که عامل آن نوعی باکتری به نام ویبریو کلرا است . این بیماری بیشتر در نقاط گرم و مرطوب و در فصول گرم و اغلب از اردیبهشت تا آبان بروز می کند. وبا یک مشکل بهداشت عمومی حاد بوده و امکان انتشار سریع آن وجود دارد که خود منجر به همه گیری در سطح وسیعی می شود.
راه های انتقال :
- دستهای آلوده
- تماس با مواد دفعی و استفراغ بیماران و لوازم آلوده بیمار
- آب آلوده
- غذای آلوده
- میوه و سبزیجات آلوده
علائم بیماری :
- حدود 90 درصد بیماران بدون علامت بوده یا اسهال خفیف دارند.
- در صورت بروز اسهال آبکی شدید از زمان اولین مدفوع شل تا شوک 4 تا 12 ساعت و در صورت عدم انجام اقدامات درمانی به موقع مرگ در عرض 18 ساعت تا چند روز اتفاق می افتد.
- اولین شکایت احساس پری و غرغر شکم است و سپس اسهال آبکی شبیه آب برنج و اکثرا" بدبو ایجاد می شود.
- استفراغ بدون حالت تهوع قبلی و عطش فراوان نیز از علائم بیماری است.
درمان :
- اکثر بیماران وبای التور را می توان تنها با تجویز محلول خوراکی (ORS) درمان و در موارد شدیدتر، باید بیمار را بلافاصله به مراکز بهداشتی و درمانی جهت درمان با سرم و دارو انتقال داد.
- کشف سریع و به موقع و شروع درمان، اساس موفقیت در درمان بیماران وبایی می باشد.
پیشگیری :
- اساس پیشگیری از بیماریهای اسهالی از جمله وبا، رعایت بهداشت فردی می باشد .
- استفاده از آب سالم جهت شستشو، پخت و پز و آشامیدن.
- پرهیز از مصرف آب غیر مطمئن چشمه رودخانه و آب چاه.
- مصرف سبزیجات و میوه جات بعد از سالم سازی.
- پختن غذاهای گرم تا حدی که کاملا" داغ شود.
- شستشوی دستها با آب و صابون بعد از اجابت مزاج و قبل از تهیه غذا.
- جهت اطمینان، از مصرف آب آشامیدنی سالم یا از آب ضدعفونی شده با کلر استفاده کنید یا اینکه آن را بجوشانید
روش سالمسازی سبزیجات و میوه جات :
1- پاکسازی : گل و لای سبزی و میوه با آب سالم شستشوی می دهیم .
2- انگل زدایی : به ازای هر لیتر آب 3 تا 5 قطره مایع ظرفشویی ریخته و سبزی را به مدت 5 دقیقه در آن شناور می کنیم. سپس با آب سالم آنها را کاملا" شستشو داده تا تخم انگلها و باقیمانده مایع ظرفشویی پاک شود.
3- ضدعفونی : یک گرم (نصف قاشق چایخوری) پودر پرکلرین را در ظرف 5 لیتری پر از آب ریخته و سپس میوه و سبزیجات را به مدت 5 دقیقه در آن غوطه ور می کنیم.
4- شستشو : سبزی ضدعفونی شده را مجددا با آب سالم می شوییم.
چند نکته مهم برای پیشگیری از وبا :
1- از مصرف آبهایی که از سلامت آن ها اطمینان ندارید پرهیز کنید.
2- از مصرف يخ غير بهداشتي خودداري كنيد .
3- از آشاميدن آبهاي مشکوک در پارک، باغ و فضاي سبز جدا اجتناب کنيد..
4- بهترین و موثرترین راه پیشگیری از بیماری های انگلی و روده ای، شستن صحیح دست ها می باشد.
5- از شنا کردن در آب های راکد و رودخانه ها پرهیز کنید.
6- از خرید انواع مواد غذایی دست ساز مانند: بستنی، آب میوه، فالوده، یخ در بهشت، ساندویچ، فلافل، سمبوسه و ... خودداری کنید
واحدپیشگیری و مبارزه با بیماریها –مرکز بهداشت غرب

بازگشت