صفحه اصلي > اجتماعی > آشنایی با بیماری وبا
آشنایی با بیماری وبا20 خرداد 1402. نويسنده: monshi |
وبا یک بیماری اسهالی واگیردار است که عامل آن نوعی باکتری به نام ویبریو کلرا است . این بیماری بیشتر در نقاط گرم و مرطوب و در فصول گرم و اغلب از اردیبهشت تا آبان بروز می کند. وبا یک مشکل بهداشت عمومی حاد بوده و امکان انتشار سریع آن وجود دارد که خود منجر به همه گیری در سطح وسیعی می شود. راه های انتقال : - دستهای آلوده - تماس با مواد دفعی و استفراغ بیماران و لوازم آلوده بیمار - آب آلوده - غذای آلوده - میوه و سبزیجات آلوده علائم بیماری : - حدود 90 درصد بیماران بدون علامت بوده یا اسهال خفیف دارند. - در صورت بروز اسهال آبکی شدید از زمان اولین مدفوع شل تا شوک 4 تا 12 ساعت و در صورت عدم انجام اقدامات درمانی به موقع مرگ در عرض 18 ساعت تا چند روز اتفاق می افتد. - اولین شکایت احساس پری و غرغر شکم است و سپس اسهال آبکی شبیه آب برنج و اکثرا" بدبو ایجاد می شود. - استفراغ بدون حالت تهوع قبلی و عطش فراوان نیز از علائم بیماری است. درمان : - اکثر بیماران وبای التور را می توان تنها با تجویز محلول خوراکی (ORS) درمان و در موارد شدیدتر، باید بیمار را بلافاصله به مراکز بهداشتی و درمانی جهت درمان با سرم و دارو انتقال داد. - کشف سریع و به موقع و شروع درمان، اساس موفقیت در درمان بیماران وبایی می باشد. پیشگیری : - اساس پیشگیری از بیماریهای اسهالی از جمله وبا، رعایت بهداشت فردی می باشد . - استفاده از آب سالم جهت شستشو، پخت و پز و آشامیدن. - پرهیز از مصرف آب غیر مطمئن چشمه رودخانه و آب چاه. - مصرف سبزیجات و میوه جات بعد از سالم سازی. - پختن غذاهای گرم تا حدی که کاملا" داغ شود. - شستشوی دستها با آب و صابون بعد از اجابت مزاج و قبل از تهیه غذا. - جهت اطمینان، از مصرف آب آشامیدنی سالم یا از آب ضدعفونی شده با کلر استفاده کنید یا اینکه آن را بجوشانید روش سالمسازی سبزیجات و میوه جات : 1- پاکسازی : گل و لای سبزی و میوه با آب سالم شستشوی می دهیم . 2- انگل زدایی : به ازای هر لیتر آب 3 تا 5 قطره مایع ظرفشویی ریخته و سبزی را به مدت 5 دقیقه در آن شناور می کنیم. سپس با آب سالم آنها را کاملا" شستشو داده تا تخم انگلها و باقیمانده مایع ظرفشویی پاک شود. 3- ضدعفونی : یک گرم (نصف قاشق چایخوری) پودر پرکلرین را در ظرف 5 لیتری پر از آب ریخته و سپس میوه و سبزیجات را به مدت 5 دقیقه در آن غوطه ور می کنیم. 4- شستشو : سبزی ضدعفونی شده را مجددا با آب سالم می شوییم. چند نکته مهم برای پیشگیری از وبا : 1- از مصرف آبهایی که از سلامت آن ها اطمینان ندارید پرهیز کنید. 2- از مصرف يخ غير بهداشتي خودداري كنيد . 3- از آشاميدن آبهاي مشکوک در پارک، باغ و فضاي سبز جدا اجتناب کنيد.. 4- بهترین و موثرترین راه پیشگیری از بیماری های انگلی و روده ای، شستن صحیح دست ها می باشد. 5- از شنا کردن در آب های راکد و رودخانه ها پرهیز کنید. 6- از خرید انواع مواد غذایی دست ساز مانند: بستنی، آب میوه، فالوده، یخ در بهشت، ساندویچ، فلافل، سمبوسه و ... خودداری کنید واحدپیشگیری و مبارزه با بیماریها –مرکز بهداشت غرب بازگشت |