Logo

صفحه اصلي > اجتماعی > البرز سد دارد آب ندارد!

البرز سد دارد آب ندارد!


23 فروردین 1401. نويسنده: monshi


مدیر منابع آب شهرستان کرج بر لزوم ایجاد تصفیه خانه آب در البرز ، تصفیه خانه پساب و شبکه آب های سطحی در فردیس تاکید کرد و گفت: میزان حق آبه استان پاسخگوی نیاز جمعیت متراکم البرز نیست. افزایش جمعیت موجب افزایش مصرف آب های زیرزمینی و افزایش فرونشست زمین در استان به ویژه فردیس شده است.
محمد جهانشاهی، مدیر منابع آب شهرستان کرج با بیان اینکه تامین آب در استان البرز به دلیل عدم تفکیک منابع آبی از استان تهران با مشکلات زیادی مواجه است، گفت: پتانسیل منابع آبی استان البرز ۲ هزار و ۱۸ میلیون متر مکعب و میزان آب مصرفی استان یک میلیارد و ۲۷۰ میلیون متر مکعب است.وی افزود: با وجود دو سد در استان البرز و بیشتر بودن پتانسیل آب استان از میزان مصرف، در واقع نباید مشکلی در تامین آب داشته باشیم. اما دو سد طالقان و کرج در مرحله تفکیک البرز از تهران در سال ۹۲، به البرز اختصاص پیدا نکرد و دیسپاچینگ آن به استان تهران رسید و آب به البرز ‌ اختصاص داده نشد. اگرچه تلاش های بسیاری از سال ۹۲ تا کنون انجام شده، اما میزان تخصیص آب به البرز به حدی نیست که نیاز این میزان جمعیت را پاسخ دهد.
سهم حق آبه در البرز کفاف جمعیت استان را نمی‌دهد
این مقام مسؤول با اشاره به اینکه استان البرز دومین استان پر تراکم کشور است؛، گفت: میزان رشد جمعیت البرز ۳/۰۷ بوده که ۴۰ درصد موالید و ۶۰ درصد مهاجرت است و پس از استان تهران بالاترین تراکم جمعیت را دارد.‌ اکنون با جمعیت ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفری در استان در وسعتی بسیار کوچک مواجهیم.وی اضافه کرد: ۹۲ درصد از حجم آب مصرفی کشور در بخش کشاورزی، ۶ درصد شرب و ۲ درصد صنعتی است؛ در حالیکه در استان البرز بین ۷۰ تا ۷۵ درصد حجم آب مصرفی در حوزه کشاورزی و ۲۳ درصد شرب است که نشان از میزان تراکم جمعیت و فشار بالای مصرف دارد؛ در حالیکه میزان تخصیص از آب سطحی در البرز پایین است. این امر فشار بسیار زیادی در ۸ ساله گذشته برای تامین آب به ما وارد کرده و بیش از گذشته به مصرف آب زیرزمینی روی آوردیم.
افت شدید آب زیرزمینی
جهانشاهی گفت: در استان البرز به طور متوسط ۷۰ سانتی متر در سال افت آب زیرزمینی داریم و در فردیس این رقم بسیار بالاتر است و طبق مطالعات فرونشست استان در سال ۹۸، بالاترین فرونشست در استان مربوط به فردیس است و در نتیجه با کمبود منابع آب در فردیس مواجهیم.وی با اشاره به اینکه جبران کمبود منابع آب در ۴ محور برنامه ریزی و در حال انجام است؛ یادآور شد: برای رفع معضل کمبود منابع آب در البرز اعتبارات ملی نیاز است و با اعتبارات موجود شهرستانی و استانی حل این معضل امکان ندارد.
سهم ناچیز البرز از سدهای استان
مدیر منابع آب شهرستان کرج بیان کرد: از سال ۹۲ که البرز از تهران تفکیک شد، ۵۵ میلیون متر مکعب آب به البرز تخصیص داده شد. در سال ۹۷ نیز ۵ میلیون متر مکعب در سفر ریاست جمهوری به ساوجبلاغ داده شد. اما در سال ۱۴۰۰ توانستیم ۵۵ میلیون متر مکعب تخصیص جدید از آب سد کرج بگیریم، اما متاسفانه زیرساخت تصفیه آب در البرز وجود نداشت. وی اضافه کرد: با هماهنگی شرکت آب و فاضلاب استان و شهرداری کرج زمینی در حصار به تصفیه خانه تخصیص داده شد و در حال انعقاد قرار داد و مناقصه گذاری است که ۲۸۴ میلیارد تومان مبلغ پایه قرارداد گذشته شده که احتمالا مبلغ آن تا ۴۰۰ میلیارد تومان افزایش می یابد و تا این تصفیه خانه ساخته نشود، چالش کمبود آب وجود دارد. برای انجام این پروژه با کمبود اعتبار مواجهیم و نیاز به پیگیری همه دستگاه‌ها دارد.
تغذیه مصنوعی چاه‌های تشنه فردیس را آبدار کرد
این مقام مسؤول به موضوع تُرکینِست‌های یک تا ۵ رودخانه کرج در محدوده فردیس به عنوان دومین محور اقدامات انجام شده، اشاره کرد و گفت: فاز اجرایی این طرح در مرحله نهایی است. در این راستا در سیلاب سال ۹۸ تغذیه مصنوعی تا سقف ۸۵ کیلومتر مربع در این محدوده انجام شده است وچاه های شربی که در فردیس بودند، از طریق تغذیه مصنوعی آبدار شدند. آورد سیلابی امسال منفی ۳۳ درصد زیر حد نرمال است و در صورتی که آورد سیلابی در رودخانه نباشد، تغذیه مصنوعی نخواهیم داشت.وی افزود: در محور سوم از طریق یگان‌های گشت و بازرسی امور آب در شهرستان فردیس از حفر چاه‌های غیرمجاز جلوگیری شد و با اضافه برداشت از چاه ها نیز برخورد شد که دادستان فردیس در این خصوص بسیار به ما کمک کردند.
۹۰ درصد آب مصرفی هدر می‌رود
جهانشاهی ایجاد تصفیه خانه فاضلاب را به عنوان آخرین محور برنامه ریزی و تنها نقطه امید برای جبران کمبود منابع آب برشمرد و گفت: تنها نقطه امید به ویژه در مناطقی که تراکم بالای جمعیت وجود دارد، استفاده از پساب است. در حال حاضر ۳۳۰ میلیون متر مکعب آب مصرف می‌شود و میزان راندمان آن ۱۰ درصد است. یعنی ۹۰ درصد آب شرب هدر می‌رود که باید برای آن برنامه ریزی کنیم.وی افزود: میزان آبی که هدر می‌رود باید در تصفیه خانه، تصفیه شود، به مصارف کشاورزی برسد و جایگزین چاه‌های کشاورزی و صنعتی شود تا این چاه‌ها به مدار شرب وارد شوند. اجرای این طرح اعتبارات بالایی را می طلبد و به همت جهادی همه دستگاه ها نیازمند است. آب مهمترین موضوعی است که در حوزه زندگی اجتماعی مطرح است.
فردیس تصفیه خانه فاضلاب و شبکه جمع آوری آب را ندارد
مدیر منابع آب کرج با بیان اینکه سیاست گذاری‌ها در مورد استفاده از پساب تا کنون مناسب نبوده است، افزود: در مرحله تصفیه پساب چند مشکل عمده وجود دارد. در محدوده فردیس شبکه جمع آوری فاضلاب وجود ندارد که فاضلاب را جمع آوری و به تصفیه خانه هدایت کند.وی یادآور شد: وقتی میزان آورد چاه‌های ۳۰۰ متری از ۲۵ مترمکعب در ثانیه به ۴ لیتر کاهش یافته است؛ نشان می‌دهد که دیگر پتانسیل آبخوانی وجود ندارد. بنابر این همه دستگاه‌ها باید در بحث جمع آوری فاضلاب و ایجاد تصفیه خانه دست به دست هم بدهند و اعتبارات هدف دار ایجاد کنند.


بازگشت