دفن 100 درصدی پسماندهای خانگی در البرز
سپیدارآنلاین: گروه اجتماعی
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز با بیان اینکه هم اکنون 100 درصد زباله های خانگی و عادی در استان دفن می شود، گفت: چالش و مشکل اصلی در این خصوص تغییر مدیریت مکرر پسماند در مرکز استان است.
فردین حکیمیبا بیان اینکه بر اساس قانون مدیریت پسماند وظیفه محیط زیست همچون قانون هوای پاک، نظارتی است، افزود: در این بخش ها حفاظت محیط زیست موظف است تا بر فعالیت و عملکرد دستگاه های متولی نظارت داشته باشد. وی به موضوع دفن پسماند اشاره کرد و اظهار داشت: مرکز دفن زباله حلقه دره واقع در منطقه کیانمهر کرج به محلی برای دپوی زباله اختصاص یافته که تمام پسماند استان که حدود روزانه 1700 تن است به این محل هدایت می شود. وی گفت: برای بازیافت این پسماندها طرح هایی همچون تولید کمپوست و پیرولیز (پردازش حرارتی پسماند در غیاب هوا) در سنوات گذشته مصوب شده بود تا در محل حلقه دره به اجرا درآید قرار بود ولی اکنون این موضوع تقریبا مسکوت مانده است. حکیمی دلیل اصلی مسکوت ماندن این طرح ها را تغییر مدیریت های پیش آمده در سازمان مدیریت پسماند دانست و افزود: طرح های مصوب شده که کارشناسی شده نیز بود اکنون بر اساس سلایق شخصی مسکوت مانده و تا مدیر جدید هم معرفی شود و چالش ها و موانع را شناسایی کرده و بخواهد اقدامات لازم را شروع کند زمان زیادی می برد. وی آسیب اصلی در این بخش را متوجه مردم عنوان کرد و بیان داشت: زیرا این مرکز به یک کانون آلاینده تبدیل شده و شیرابه هایی که استانداردهای زیست محیطی را ندارند جاری شده و ضمن اینکه گازهای آلاینده از آن متصاعد می شود به لایه ها و سفره های زیرزمینی نیز نفوذ می کند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز ادامه داد: بر اساس تعهداتی که از سال پایانی برنامه پنجم توسعه بوده باید بحث دفن کنار گذاشته می شد ولی اکنون از برنامه عقب هستیم، قوانین مغفول مانده و پیگیری نمی شود.
وی گفت: مدیرعامل سازمان پسماند در حال مذاکره و عقد قرارداد با شرکت های خارجی هست تا بحث مدیریت پسماند با اصول و روش های نوین کار اقدام به بازیافت پسماندهای عادی کنند و امیدواریم با عقد این قرارداد دفن کلی زباله کنار گذاشته شود که مستلزم این است که بحث تفکیک زباله را در مبدا داشته باشیم.
***زباله دزدها مشکلی جدی در جمع آوری زباله های مفید
حکیمی یکی از مشکلات کنونی در حوزه شهری را بحث جمع آوری زباله های مفید و قابل بازیافت توسط زباله دزدها دانست و افزود: اگر شرکتی بخواهد در بحث بازیافت پسماند سرمایه گذاری کند عملا صرفه اقتصادی برای او ندارد تا زباله ای که از سطح شهر جمع می شود را بازیافت کند زیرا در طول روز بین 3 تا 4 بار این زباله دزدها در سطح شهرها سطل های زباله را تخلیه کرده و مواد باقی مانده زباله ای بی مصرف در هر زمینه ای است. وی بیان داشت: پس باید ابتدا بحث تفکیک زباله در مبدا را اصلاح کرده و روش حاکم کنونی را تغییر دهیم و از مدیریت شهری می خواهیم موضوع برخورد با زباله دزدها را پیگیری کنند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز گفت: زباله های خانگی بایستی ساعت 9 شب به سطل های زباله مقابل منازل مسکونی انتقال داده شود که عملا انجام نمی شود و بارها شاهد بوده ایم که ساکنین مجتمع ها و آپارتمان ها در طول روز زباله منازل خود را تخلیه کرده که فرصتی برای زباله دزدها می شود. وی ادامه داد: اگر زمان تخلیه و انتقال زباله توسط مردم در ساعت 9 شب به صورت یک برنامه منسجم باشد و بعد از آن سازمان مدیریت پسماند این زباله ها را تخلیه کند به طور قطع فرصتی برای زباله دزدها باقی نمی ماند و چیزی که جمع آوری می شود صرفه اقتصادی برای پیمانکار خواهد داشت. وی گفت: اکنون عملا تفکیک زباله ای انجام نمی شود و اگر شهروندان هم زباله ها را در منازل تفکیک کرده و به جلوی منازل انتقال دهند ولی توسط کارگران شهرداری باز هم به طور کلی جمع آوری نمی شد و بعضی از زباله ها به خصوص زباله های خشک باقی می ماند. حکیمی با تاکید بر اینکه بایستی ابتدا زیرساخت ها برای این موضوع آماده شود، افزود: در صورتیکه مدیریت پسماند از درب منازل به درستی انجام شود و در ادامه از روش هایی همچون تولید کمپوست و پیرولیز استفاده شود، آن زمان است که زباله به طلای کثیف تبدیل می شود و به لحاظ اقتصادی می تواند منبع مالی خوبی باشد به شرطی که از روش های درست استفاده شود.
***مدیریت پسماندهای صنعتی یک معضل در سراسر کشور
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز ادامه داد: وظیفه مدیریت پسماندهای صنعتی بر عهده سازمان صنعت، معدن و تجارت است و ما نقش نظارتی داریم که یکی از معضلات فعلی استان و کشور است .
وی گفت: در استان های دیگر بر اساس توانمندی با بعضی شرکت ها هماهنگی انجام شده و پسماندهای صنعتی به این شرکت ها انتقال داده می شود، ضمن اینکه یک سایت 30 هکتاری برای پسماندهای صنعتی در منطقه قشلاق طلایی محمدشهر را کار مطالعاتی انجام داده ایم و در کارگروه پسماند بعدی این قضیه تعیین تکلیف می شود تا شرکت هایی که در امر بازیافت می توانند فعال باشند مستقر شوند و پسماند صنعتی استان به آن منطقه منتقل و مدیریت شود. وی در خصوص پسماندهای پزشکی نیز بیان داشت: تمام بیمارستان های سطح استان در مدیریت پسماندهای پزشکی به سیستم امحاء و بی خطر سازی مجهز هستند ولی این پسماندها در مراکز آزمایشگاهی، مطب ها و درمانگاه ها به درستی مدیریت نمی شود.
منبع ایرنا